Politie ontkent toestemming om bij ondernemers te mogen bedelen

Politie ontkent toestemming om bij ondernemers te mogen bedelen.1In Dagblad Suriname van dinsdag 14 augustus is een artikel verschenen met als kop ”Politie mag met toestemming korpsleiding bedelen bij ondernemers”. In dat artikel wordt aangegeven dat er op 1 augustus van dit jaar door de leiding van het politiekorps instructies zijn gegeven aan ressortcommandanten om aan bonafide bedrijven in hun verzorgingsgebieden te vragen om een dienstvoertuig voor maximaal een jaar te adopteren. Dit houdt in dat het bedrijf de kosten zal betalen voor kleine reparaties, die gepleegd moeten worden aan zo’n voertuig.
De korpsleiding heeft nimmer zo een instructie uitgevaardigd, stelt de politie in een bericht. “Het is echter niet vreemd dat bonafide bedrijven de politie benaderen om haar waar nodig te ondersteunen in het kader van de veiligheid en leefbaarheid binnen de districten, gebieden of buurten, waarin zulke bedrijven hun bedrijfsactiviteiten ontplooien.” Ondanks de poging van de politie om deze instructies te ontkennen, laat Dagblad Suriname weten in het bezit te zijn van het schrijven waarin de regiocommandant de instructie geeft aan ressortcommandanten om ondernemers te benaderen om voertuigen van de politie te adopteren. Ook is uitdrukkelijk in het schrijven aangegeven dat deze instructies voortvloeien uit een vergadering met de waarnemend korpschef en de directeur Operaties op 1 augustus 2018.
De politie tekent ook op dat de guldenregel bij het accepteren van giften is dat die ondersteuning ten goede moet komen aan de samenleving en dat de ondersteuner oftewel sponsor er bewust van is dat de politie haar werk ten alle tijden zal doen conform de haar bij wet toebedeelde taken, zonder aanziens des persoon. De politie laat in het midden hoe haar onafhankelijkheid gewaarborgd wordt indien zij giften accepteert van de gemeenschap, tegenover wie zij moet kunnen optreden.

error: Kopiëren mag niet!