Ingreep buikhernia vindt op routinebasis in Suriname plaats

President Bouterse verkiest Cubaanse medici boven Surinaamse
President Desi Bouterse vertrekt woensdag richting Cuba. Als reden is persoonlijk door het staatshoofd medegedeeld dat hij gaat voor een medische ingreep betreffende buikhernia. Volgens bewoordingen van de president heeft hij ruim van tevoren de reden van zijn vertrek aangegeven om te voorkomen dat er in Suriname allerlei speculaties worden gedaan waarom hij precies naar Cuba is vertrokken. Dagblad Suriname sprak in dit kader met de medicus Djotis Jagernath, die als arts zijn werkzaamheden uitoefent in het district Nickerie.
Wat is buikhernia
Buikhernia is een uitstulping van de buikwand vanwege een zwakke plek in de buikwand. De buikwand op zijn beurt bestaat uit 3 lagen spieren. Vanwege tal van factoren, waaronder hardlijvigheid, het optillen van zware spullen, chronische hoestproblemen kan zich een zwakke plek in de buikwand gaan vormen. Bij sommige mensen is er sprake van aangeboren spierafwijkingen, maar dit verschijnsel komt heel zelden voor. Omdat de buikinhoud onder een bepaalde druk komt te staan, kan de uitstulping in de buikwand op lang termijn verworden tot een zichtbare bobbel.
Is buikhernia pijnlijk
De arts legt uit dat de uitstulping op zich niet pijnlijk hoeft te zijn. Dit is grotendeels afhankelijk van de plek waar de uitstulping heeft plaatsgevonden. Gebeurt dit bij de darmen waar de darm lies onder druk komt te staan omdat er verteerd voedsel erdoor gepasseerd moet worden, dan zorgt dit voor obstipatie. De beknelde structuren in de bloedvaten, die zorgen ervoor dat de uitstulping als pijnlijk wordt ervaren.
Hoe vindt de medische ingreep plaats
Jagernath legt de nadruk op dat dergelijke ingrepen dagelijks op routinebasis in Suriname plaatsvinden met succes, ook door Surinaamse medici. In de volksmond staan deze operaties bekend als ‘liesoperatie, buikwandoperatie. ‘Het is geen onbekend ding’, voegt de medicus aan toe. Na het verwijderen van de uitstulping, worden de spieren in de buikwand aan elkaar vastgehecht. In sommige gevallen wordt er een ondersteunend aspect aan toegepast. ‘Deze operaties vinden dagelijks met succes plaats in Suriname.’
Waarom kiest Bouterse voor Cuba
Dat de hoogste man in het land die zijn volk de beste gezondheidszorg heeft beloofd, zelf geen gebruik wenst te maken van deze beste gezondheidszorg, hiermee verloochent de president zichzelf. Voor Jagernath, die zelf ook medicus is, is het allesbehalve leuk om zelf te mogen ervaren hoeveel vertrouwen een president van het land stelt in zijn eigen Surinaamse medici. Volgens Jagernath wordt door de handeling van de president ook de indruk gewekt onder de bevolking hoeveel vertrouwen hij in zijn eigen mensen heeft. Hoewel president Bouterse de aanname van de drie wetten, namelijk de basiszorgverzekering, minimumloonwet en de pensioenwet, altijd als zijn paradepaardje gebruikt, is het een feit dat hij voor de meest simpele ingreep richting Cuba vliegt, gepaard gaande met de nodige financiën die hieraan verbonden zijn en in deze periode, waar vooral de gezondheidssector financieel heel zwak staat. Jagernath merkt sarcastisch op dat de president misschien als drogreden voor zijn verblijf in Cuba slechts een medische reden wilde aangeven, zich niet bewust van het feit dat die ingrepen op dagbasis een peulenschil is voor de Surinaamse medici.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!