Bouterse kiest Aboikoni als granman Saramaccaners

Albert Aboikoni wordt de nieuwe granman van de Stam der Saramaccaners. Dit deelde president Desi Bouterse gisteren mee na enkele dagen intensieve gesprekken hierover te hebben gevoerd. Aboikoni wordt vrijdag om 12.00 uur door de president beëdigd als grootopperhoofd. De groepen van Naze Amina en Frans Banai, die buiten de boot zijn gevallen, zullen nauw betrokken worden bij het herstel van vrede, veiligheid en verzoening van het gebied. Het staatshoofd benadrukte dat er voorstellen gedaan zijn naar Banai en Amina. Deze voorstellen zijn echter te gevoelig om vroegtijdig de ether in te laten. “Het zal van de inventiviteit van de regering afhangen om dit proces in heel rustig vaarwater te begeleiden. Er is nog een lange weg te gaan en er is nog heel veel begeleidingswerk nodig”, benadrukte Bouterse. Sinds het heengaan van granman Belfon Aboikoni in juni 2014 hebben drie personen zich opgeworpen als de nieuwe stamleider. In juni werd onder leiding van cultureel antropoloog Salomon Emanuels getracht deze kwestie middels een krutu in Paramaribo op te lossen. Dit voorstel mislukte, omdat een groep al het idee had dat de regering Aboikoni als granman wilde hebben. Bouterse merkt op dat mensen altijd zullen zeggen dat het om een politieke keuze gaat. Het staatshoofd voert aan dat hij al lang het besluit had kunnen nemen als het om een partijpolitieke beslissing zou gaan. Een van de groepen heeft een voorstel gedaan over roulerend granmanschap. Dit zal worden meegenomen in de overwegingen.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!