Politie treedt op tegen zogenaamde profeten

Politie treedt op tegen zogenaamde profetenDe politie van Keizerstraat op zaterdag 4 augustus vijf jongemannen, te weten Z.R. (30), V.B. (29), K.A. (20), P.Z. (20) en de 17-jarige K.S., aangehouden. Uit het onderzoek blijkt dat K.A., K.S. en V.B. broers van elkaar zijn. Ze behoren tot een groep die geleid wordt door een in Amerika woonachtige man. Op vrijdag 3 augustus maakte een alerte burger een melding dat er op social media twee filmpjes zijn gepost, waarbij vijf jongemannen die zich bekeerden noemen aan de Domineestraat voor Times Mall op hatelijke wijze hun geloof aan voorbijgangers verspreiden. Uit de beelden blijkt dat het vijftal niet ervoor schroomde om krachttermen en bedreigende uitlatingen te doen. De politie heeft deze zaak serieus aangepakt en heeft terstond een onderzoek laten instellen. Na het onderzoek bleek dat er daadwerkelijk twee filmpjes op social media waren verspreid. Zelfs op whatsapp werden deze video’s verspreid. Naar aanleiding van de inhoud van de beelden heeft de politie, tezamen met de recherche Paramaribo en de Algemene Surveillance Dienst (ASD), gewerkt aan de opsporing van deze jongemannen. Uit het onderzoek blijkt dat het vijftal via social media in contact kwam met de man en zijn geloof. Ze voegden zich als volgelingen van deze groep en verspreiden het geloof dat een christelijke basis heeft. Naar hun zeggen werden de filmpjes in maart 2018 gemaakt, doch ontkenden zij ten stelligste dat zij deze op social media geplaatst hebben. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie werden zij bij proces-verbaal gehoord en werden zij heengezonden. Uit hun verhoren blijkt dat er lopende afspraken waren gemaakt met betrekking tot het prediken in het openbaar en bedreigen of beledigen van personen. De politie doet een beroep op de samenleving om ervoor te waken dat de openbare orde niet verstoord wordt en de openbare veiligheid niet in gevaar wordt gebracht. “Haat en rassendiscriminatie prediken, brengt de openbare veiligheid in gevaar. Een ieder heeft het recht zijn eigen religie te kiezen en te beleven, maar er moet rekening gehouden worden met degenen die daar anders over denken. Behandel elkaar met respect, ongeacht onze verschillen van meningen en of geloof”, aldus de politie.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!