Student middelbare school riskeert 8 jaar cel

Mark S., student van een middelbare school, riskeert een celstraf van 8 jaar voor het neersteken van een leeftijdsgenoot. Op de strafzitting gisteren bleef het Openbaar Ministerie in haar repliek erbij dat deze verdachte voor lange tijd in de strafcel moet worden geplaatst, aangezien nu ook een einde is gemaakt aan de toekomst van het slachtoffer. De vervolging vindt doodslag in deze kwestie wel wettig en overtuigend bewezen. Raadsman Irwin Kanhai kan zich echter nog steeds niet terugvinden in het feit dat het OM doodslag in deze zaak bewezen acht, omdat zowel bij doodslag of moord ‘het in voorbedachte rade’ handelen van een verdachte nodig is. Dat is in dit geval niet gewezen. Kanhai benadrukte dat Mark een heel moeilijke jeugd heeft gehad en hij in zijn jeugdjaren intrek had bij kindertehuis Nos Kasita. Zo ging hij naar school en maakte hij in zijn vrije tijd erven van anderen schoon om zo zijn studiekosten te kunnen dekken. Kanhai typeerde Mark als een voorbeeldfiguur voor de andere jeugdigen van het kindertehuis. Het is juist ongelukkig overgekomen dat Mark op die bewuste dag tijdens het schoonmaken van een erf getreiterd en met stenen bekogeld werd door het slachtoffer. De verdachte zou zijn eigen lijf te kunnen redden dan een mes hebben getrokken en een zwaaibeweging richting het slachtoffer hebben gemaakt en hierna zijn weggerend. Tot zijn spijt bleek later dat het slachtoffer aan deze verwondingen is komen te overlijden. De raadsman verzocht kantonrechter Siegline Wijnhard om rekening te houden met deze jongeman, zodat hij het komend schooljaar weer naar school kan om zijn toekomst op te bouwen. Tegelijkertijd vroeg Kanhai om het OM niet ontvankelijk te verklaren. De verdachte zelf betuigde spijt. Op 16 augustus komt een uitspraak.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!