Beëindiging centrale inschrijving is abrupte beslissing

Enkele schooldirecteuren hebben tegenover Dagblad Suriname te kennen gegeven dat de beëindiging van de centrale inschrijving op het voortgezet onderwijs voor senioren (vos) een abrupte beslissing is. Hierdoor konden de desbetreffende schoolleiders niet toelichten wat deze maatregel exact inhoudt. Zij verwezen naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc). Het is nogal bizar dat de schooldirecteuren in een fase van herinschrijving deze attitude op na houden. “Ik moet nog even zien hoe het uitpakt om daarover een mening te kunnen geven. De maatregel is pas ingevoerd; sommige schoolleiders zijn pas gisteren op de hoogte gesteld. Dus wij moeten het zelf eerst verwerken. Nu kunnen we nog niets aangeven”, luidt een bescheiden antwoord.
De beëindiging van de centrale inschrijving werd op 31 juli 2018 aangekondigd door het ministerie. Voor de meeste studenten is dit wel een opluchting; velen willen namelijk deel uitmaken van een middelbare school naar eigen keuze. Bij het vorig schooljaar veroorzaakte de centrale inschrijving veel ongerief, doordat de scholieren tezamen met hun wettelijke vertegenwoordigers zich op een centrale plek moesten aanmelden voor de inschrijving. Dit veroorzaakte lange rijen. Voor de afgeschreven scholieren bracht het systeem van centrale inschrijving ook narigheden met zich mee; het vinden van een nieuwe plek had overigens ook een heel problematisch verloop. Of de nieuwe maatregel de onaangename effecten van de centrale inschrijving zal beperken, is nog onduidelijk.
KSR

error: Kopiëren mag niet!