OWT&C bekijkt mogelijkheden uitbaggeren Surinamerivier

OWT&C bekijkt mogelijkheden uitbaggeren Surinamerivier 1Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie is momenteel op het hoogste niveau bezig om aandacht te schenken aan het uitbaggeren van de Surinamerivier. Van de week zijn er technische gegevens verwerkt in een werkdossier en is er met stakeholders overleg gevoerd. Dit vermeldt Neville Pengel, woordvoerder van het ministerie. Het ministerie bekijkt momenteel volgens Pengel zijn bevestiging serieus naar mogelijkheden om de Surinamerivier uit te baggeren. Er is een begroting opgemaakt. Het getal daarvan kon echter nog niet worden achterhaald. “Wij bekijken even de verschillende opties om een design build en een finance project uit te voeren”, stelt Pengel. Er is vooralsnog geen tijdlimiet verbonden aan dit idee.
Het uitbaggeren van de Surinamerivier gaat al enkele jaren beleidsagenda’s op en af. In 2014 leek alles al gereed te zijn om van start van te gaan met een baggerproject, totdat de regering plotseling de operatie voor onbepaalde tijd on hold zette. Het project was toen geraamd op ruim US$ 20 miljoen. De vaargeul zou vanaf de monding van de Surinamerivier tot aan Domburg worden uitgediept. Onlangs maakte de minister van Handel, Industrie en Toerisme, Stephen Tsang, een bedrag bekend van US$ 145 miljoen. Dit, in tegenstelling tot een voorstel van het bedrijfsleven van US$ 30 miljoen. Inmiddels blijkt volgens de recentste metingen van de Maritieme Autoriteit Suriname dat de Surinamerivier in vergelijking met de vorige meting, minder diep is. Dit heeft een gevolg op het watertransport en vervolgens op de gehele Surinaamse economie. Het uitbaggeren van de rivier zou volgens critici het land kunnen redden van een economische ramp.

error: Kopiëren mag niet!