Clean-up Leonsberg: “Neem je afval mee naar huis”

FrontfotoAfgelopen zaterdag werd het gebied rondom de aanmeersteiger van Leonsberg schoongemaakt. Verschillende milieuorganisaties staken de handen uit de mouwen om het gebied te ontdoen van het zwerfafval dat zich al jaren daar had opgehoopt. Bij de actie ‘Clean-up Leonsberg’ waren niet alleen organisaties, maar ook individuele vrijwilligers betrokken. Deze schoonmaakactie is eerder georganiseerd aan de Waterkant en de Heiligenweg. Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname geeft aan dat de steiger te Leonsberg dit keer aan de beurt was, omdat iedereen hier wel gebruik van maakt. “We komen vooral petflessen tegen”, zegt Pool. “Niet alleen wat mensen vanaf de steiger gooien, maar er is ook een groot deel dat aanspoelt. Daarnaast zie je veel foam, zowel foam dat vissers gebruiken, maar ook foambakjes waarin eten wordt meegenomen”. Het is niet alleen plastic en foam wat de opruimers tegenkomen. Zo geeft Pool aan dat ook veel dia’s aanspoelen. “Op zich is dat niet verkeerd, want dia’s zijn van aardewerk, maar het wordt wel een ander verhaal als je er duizenden tegenkomt.”
“Het opgehaalde vuil zal echter niet gerecycled kunnen worden vanwege de hoeveelheid modder die eraan is gaan kleven door de lange periode dat het daar ligt”, geeft Pool aan. Het gaat niet alleen om het plastic dat rondom de steiger wordt opgeruimd. Met de clean-up actie wil men ook bereiken dat het geheel ook een schonere aanblik heeft. Niet onbelangrijk voor het toerisme,
vandaar ook de participatie van de The Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata). De voornaamste reden blijft echter dat het zwerfafval niet mag terecht komen in de stroming van de Surinamerivier. “Op die manier komen zaken als het plastic afval en het foammateriaal in de zee terecht”, concludeert Pool.
Steeds meer mensen komen vrijwillig ondersteunen, en zakken soms tot de knieën in de modder om het vuil van anderen op te rapen. “Mensen zien het belang in van een schone omgeving. De deelnemende organisaties zijn: Green Heritage Fund Suriname, WWF Guianas, Waterproof, Suresur, Nimos, Shata en het coördinatieteam Milieu van het kabinet van de president. Ook Openbaar Groen heeft deze actie ondersteund door het opgehaalde vuil af te voeren. Het afval dat klakkeloos wordt weggegooid, komt natuurlijk niet massaal aan de kant, een groot deel stroomt door de zee in, maar ook een behoorlijk aandeel spoelt aan op het verder gelegen Braamspunt. Een andere toeristische plek dat op deze wijze ontsiert raakt.
De oprichter van Green Heritage Fund geeft aan dat zij samen met een internationale organisatie, Green Hope Foundation, die twee weken terug hier was, 26 zakken vuil heeft opgehaald te Braamspunt. Pool doet een dringend beroep aan iedereen om geen vuil te gooien op straat, kijk naar de supporters van zowel het Japanse als het Senegalees voetbalteam die na de wedstrijden hun eigen afval opruimde. “Neem het mee naar huis, gooi het niet neer”.
Laurens Gomes, Suriname Country Representative van WWF Guianas, wijst op een ander aspect van de schoonmaakactie, aangezien het welzijn en het voortbestaan van de zeeschildpadden worden ondersteund. “Het legseizoen is afgelopen, en wat je nu ziet is dat de eieren uitkomen en de babyschildpadjes de zee in kruipen. Zij worden wel de rest van hun leven met plastic geconfronteerd, want het komt in vissen terecht, ze kunnen erin verstrikt raken en bovendien blijkt uit onderzoek dat zeeschildpadden regelmatig stukken plastic voor voedsel aanzien en dit dan ook eten. Plastic verteert niet en het belemmert de doorgang van “echt” voedsel, waardoor ze verhongeren en uiteindelijk sterven.”
Over de actie is Gomes zeer tevreden, ook met de opkomst en de energie die iedereen heeft gegeven om Leonsberg schoon te maken. “Het is uiteindelijk de bedoeling dat een groter publiek wordt bereikt om Suriname schoon te houden.”
RB

error: Kopiëren mag niet!