Belfort: “Het land wordt verkocht, maar Neks no fout!”

Abop- parlementariër Edward Belfort steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en vindt dat het land openlijk aan het buitenland wordt verkocht. “Desi Bouterse en kornuiten zitten dit land legaal te vernietigen. Deng mang disi o go vernietig a kondre telek no wang man tang djaso moro”, zegt Belfort aan Dagblad Suriname. De ex-justitieminister spuugt vooral zijn gal over de manier waarop De Nationale Assemblee door exponenten van de NDP in de greep wordt gehouden en systematisch wordt misleid in de kwestie Alcoa/ Suralco. Vooral het feit dat de regeringsonderhandelingscommissie buiten de volksvertegenwoordiging om toestemming aan de multinational heeft gegeven om de Aluinaardefabriek te Paranam te ontmantelen, kan niet door de beugel. Zoals zaken er nu aan toe gaan verwacht Belfort dat de Brokopondo Overeenkomst niet voor de aanvang van de recesperiode van het parlement tegen eind augustus zal zijn gewijzigd/ beëindigd, daar er continu vertragingstactieken worden toegepast. “Het land wordt verkocht en wij mogen niet klagen, want Neks no fout! Suralco gaat die raffinaderij ontmantelen, maar neks no fout! Straks hebben wij niets meer. Bouterse maakt zich natuurlijk helemaal niet druk, want hij is al een hoogbejaarde man wiens kinderen, kleinkinderen en vrienden het al goed hebben. Hij denkt: ‘jullie willen mij voor 20 jaar in de bak krijgen, dus ik ga jullie leren. Ik verkoop jullie met het heel land!’. Alleen wij hebben het niet goed. Het volk pinaart”, aldus Belfort.
Meerderheid DNA schendt Grondwet
Belfort stoort zich eraan dat het staatshoofd vanaf 2010 er een gewoonte van heeft gemaakt om ’s landsvergaderzaal zoveel mogelijk te ontwijken. Volgens de Abop’er werkt de meerderheid in de DNA tegelijkertijd ook mee om de Grondwet te schenden door niet de president, maar de regering verantwoording te laten afleggen over belangrijke vraagstukken en heersende problemen. Hierdoor komt ook nooit een structurele oplossing voor deze problemen. “Artikel 90 lid 2 van de Grondwet zegt dat de president verantwoording verschuldigd is aan De Nationale Assemblee. Niet de vicepresident of één of ander regeringscoördinator. Wat moet de voorzitter doen wanneer het parlement antwoorden nodig heeft? Zij moet de president uitnodigen om tekst en uitleg te komen geven”, stelt de politicus.
‘De term regeringscoördinator is gewoon rommel’
Nu ook vicepresident Ashwin Adhin DNA-vergaderingen vermijdt, is de laatste periode de term ‘regeringscoördinator’ in het leven geroepen waarbij Arbeid-minister Soewarto Moestadja als vervanger van de vp optreedt. “De term regeringscoördinator is gewoon rommel. De rol van Moestadja is nergens genoemd in de grondwet. In feite is deze minister ook bezig de grondwet te schenden”, stelt Belfort. Dat dit soort constructies in samenspraak met het parlement wordt bedacht, baart de parlementariër behoorlijk zorgen. “Het zal mij niet verbazen wanneer ook in samenspraak met het parlement ineens de procureur generaal of president van het Hof van Justitie met ontslag worden gestuurd. Uiteindelijk zijn wij dan in het bos beland”, aldus de politicus.
Goud- en valutareserves rustig weggedragen
Belfort neemt ook geen genoegen met de uitleg van Financiënminister Gilmore Hoefdraad over de inbeslaggenomen 23,5 miljoen euro door Nederland. Hij is vooral verbaasd over het feit dat de samenleving niet eerder op de hoogte is gebracht over reguliere geldverschepingen. Zijn vermoeden over het weggedragen van goudreserves en miljoenen aan buitenlandse valuta door politieke figuren naar buitenlandse banken, wordt daarom nog groter. “Pas toen het geld in beslag werd genomen en de zaak breeduit in de pers werd gemeten, had de regering geen andere keus dan openlijk te praten over geldverschepingen. Vandaar dat de president meer uitleg moet komen geven over wat zich precies afspeelt. Bouterse zegt dat hij van alles weet, maar plotseling weet hij niet waarom Nederland dat geld in beslag heeft genomen. De DNA-voorzitter kan de president niet in het parlement krijgen, maar de volgende dag zat zij naast hem in Ocer. Het is gewoon poppenkast. Jennifer Simons verzaakt haar plicht en helpt dit land vernietigen”, aldus de politicus.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!