Suriname participeert aan internationale natuurkunde olympiade

Van l.n.r.: Keane Ramdin, Rianne Tsai, Mubarc Yusuf, Praveesh Ramroop en Vidjaya Lachman
Van l.n.r.: Keane Ramdin, Rianne Tsai, Mubarc Yusuf, Praveesh Ramroop en Vidjaya Lachman
Het team dat Suriname zal vertegenwoordigen op de Internationale Natuurkunde Olympiade van 21 tot 29 juli in Lissabon, Portugal bestaat uit:
1. Keane Ramdin (Ewald Meyer Lyceum)
2. Vidjaya Lachman (Henry Hassankhan Scholengemeenschap)
3. Rianne Tsai (Hoogendoorn Atheneum)
4. Praveesh Ramroop (J.C. de Miranda Lyceum)
5. Mubarc Yusuf (J.C. de Miranda Lyceum)
De vijf winnaars vertrekken samen met twee begeleiders Bing Tan en Ignaas Jimidar. De reis- en deelnamekosten zijn dit jaar volledig gesponsord door Tullow Oil.
De vijf scholieren zijn de winnaars van de Nationale Natuurkunde Olympiade. Dit is een jaarlijks terugkerend toernooi en wordt sedert 1990 in Suriname georganiseerd door het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname (CNOS).
De nationale ronde bestaat uit het oplossen van een aantal zeer moeilijke theoretische opgaven en het uitvoeren van practicumopdrachten in de natuurkunde. De nationale olympiade bestaat uit vier rondes. De eerste ronde startte in juni 2017 en de laatste vond plaats in juni 2018. De deelnemende vwo-scholieren volgden een intensief trainings- en selectietraject dat werd verzorgd door docenten van de universiteit en andere natuurkundigen.
Uit de circa 125 deelnemers werden uiteindelijk de vijf besten geselecteerd. Suriname neemt dit jaar voor de 23e keer mee aan de Internationale Olympiade. Samen met scholieren uit 90 andere landen zullen onze Surinaamse leerlingen strijden om een medaille in de natuurkunde. Elk land vaardigt 5 scholieren af. Suriname heeft eerder in 2014 een bronzen medaille in de wacht weten te slepen.

error: Kopiëren mag niet!