Boerencollectief uit Saramacca staat solidair met Actiecomité Alcoa

Het Boerencollectief Wayambo – en de Gangaram Pandayweg verklaart zich solidair met de bewoners van Acaribo, de plantages in Para en het Actiecomité Alcoa. De Surinaamse overheid maakt volgens de boeren steeds het leefmilieu en de belangen van de plaatselijke bevolking ondergeschikt aan privébelangen van sommige mensen en bedrijven. Als het nu gaat om de mensen van de dorpen waar nu het stuwmeer staat, de plantages te Para, de bewoners waar nu de goudvelden staan, de woongebieden waar nu de goudverwerkers /opkopers actief zijn in Paramaribo, de bewoners van het Coppenamegebied in Coronie en zelf hier in de Wayambo- en Gangaram Pandayweg in het district Saramacca alwaar Staatsolie Maatschappij NV actief is. “Het nationaal belang, het recht op eigenbeschikking, ontwikkeling brengen naar de achtergestelde gebieden zijn niet meer dan loze kreten geworden. De overheid is niet alleen een maanlandschap aan het creëren, maar is ook bezig een giftballon boven ons land op te blazen met gift als kwik, cyanide, methaan etc., die binnen niet al te lange tijd uit elkaar zal spatten boven ons”, stellen de boeren in een schrijven.
Ten aanzien van de Brokopondo Overeenkomst dat tot wet is verheven door het toenmalige parlement kunnen en mogen Surinamers niet toestaan dat beleidmakers Suralco helpen bij het vertrappen van de overeenkomst. “We roepen de bevolking op om nu, vandaag, daaraan een halt toe te roepen en doen een beroep op het actiecomité om alles in het werk te stellen om de ontmanteling van de aluinaardefabriek te stoppen en alle internationaal organisaties op de hoogte te stellen van wat zich in ons leefklimaat aan het voltrekken is”, aldus de boeren uit Saramacca.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: