Martha Becker: “Hoe wil minister Ferrier zieke IOL overhevelen naar nog ziekere universiteit?”

1 Hoe wil minister Ferrier zieke IOL overhevelen naar nog zieke universiteitVoor Martha Becker, wiskundedocent op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), is de overheveling van dit instituut naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) een regelrechte ramp. Tijdens de protestactie van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) richtte zij zich naar de president. “Hoe beledigt de president ons om ons op te zadelen met zo een oude vrouw als minister? Iedere keer worden we op een verschrikkelijke manier beledigd door deze president; we krijgen altijd een minister die niet weet te praten of die heel onfatsoenlijk is naar ons toe. Het moet ophouden, want we zijn geschoold. Iedereen die een positie heeft in dit land, zoals de ministers, assembleeleden, artsen, advocaten en rechters, hebben allemaal les van ons gehad. En nu komt men praten over bevoegd en onbevoegd?”
Becker voert aan dat IOL met een bepaald doel is opgericht. Zo is dit instituut een uitkomst voor hen die in het bezit zijn van een Havo- en kweekschooldiploma, alsook voor hen die een hoofdakte hebben behaald. “Later kwamen Natin en Imeao erbij. De universiteit is opgericht voor mensen met een vwo-diploma. Als je een MO-A-diploma behaalt op het IOL en je hebt als basis een Havo-diploma, hoofdakte of een onderwijzersakte, kom je niet op de universiteit terecht. Mensen met een MO-B-diploma zijn geweerd door Adekus, omdat hun onderbouw geen vwo was. Dat betekent dat de mensen die nu bezig zijn aan de MO-A akte (zonder vwo-diploma) bij de transformatie nooit meer kunnen studeren.” Becker merkt op dat er uitsluitend over de schakelklas wordt gesproken, terwijl de studiefase veel langer is.
Becker vraagt zich af hoe de studieduur na de transformatie eruit zal zien. Een opleiding op het IOL neemt überhaupt 3 jaren in beslag. “Hoe lang gaat de opleiding dan duren op de universiteit als een IOL-opleiding nu al niet voldoet aan de eisen van het ministerie?” Becker vermoedt dat een student met de transformatie 6 jaren nodig zal hebben om over een diploma te kunnen beschikken. “Zijn we bereid om onze kinderen daaraan over te laten?” Deze kanttekeningen hebben bovendien slechts betrekking op de inhoudelijke van de transformatie; de financiële middelen zijn niet eens aan de orde gekomen. Becker accentueert dat deze transformatie geen nieuwe gedachte is. In 2003 werd dit eveneens gebezigd. Echter is niets ervan terechtgekomen. “En plotseling komt er een psycholoog met de transformatie alsof dat iets nieuws is. Nieuwe dingen hebben tijd nodig. Als je je voorwerk niet doet, zal het mislukken zoals die cassavefabriek, naschoolse opvang en woningbouwproject, vooral in zo een precaire situatie waar papier zelfs een probleem is op de scholen. Hoe wil de minister dan een zieke IOL overhevelen naar een nog ziekere Adekus?”, aldus Becker.
KSR

error: Kopiëren mag niet!