Kwiekwie-seizoen open na 15 juli

1Kwiekwie-seizoen open na 15 juli.1Na 15 juli is het kwiekwie-seizoen weer open in Suriname. Van 1 april tot en met 15 juli was het volgens de Visstandsbeschermingswet verboden om in de Surinaamse binnenwateren de zoetwatermeervallen vissoorten soke, katrina of plata-ede te vangen. Doordat deze vissoort in deze periode haar eieren legt in schuimnesten, wordt hengelen of vangen van de kwiekwie-soorten verboden. Deze kwiekwie’s komen voor in de zwampen, maar ook in sloten en kreken van Zuid-Amerika. Doordat ze veel gevangen worden als te zijn voedsel voor de mens, wordt deze vissoort beschermd tegen uitroeiing. In de wet is er ook een minimumlengte vastgesteld voor kwiekwie’s. Dat is 12 cm. Ondanks het gesloten seizoen wagen velen toch een kans om de kwiekwie te vangen in haar legperiode. Ook de schuimnesten zijn een gewild object. De kwiekwie-eieren worden door sommigen als delicatesse genuttigd. Momenteel wordt er bij ontdekking van kwiekwie-vangst in het gesloten seizoen een boete uitgedeeld van SRD 100 per kwiekwie.

error: Kopiëren mag niet!