Suriname wil agrarische producten exporteren naar Frankrijk

2 Suriname wil agrarische producten exporteren naar FrankrijkDe Nationale Assemblee (DNA) ziet graag dat het parlement van Frankrijk de regering van het Europees land zover krijgt dat Suriname ook haar agrarische producten daar naartoe kan exporteren. Dit is een van de belangrijke onderwerpen, die gisteren tijdens het kennismakingsbezoek van een afvaardiging van de ‘Vriendschapsgroep Frankrijk en Suriname’, bestaande uit de parlementariërs Hubert Julien-Laferriere (delegatieleider), Jean-Luc Lagleize en Patrice Verchère, is besproken. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei aan journalisten dat zij beseft dat parlementen geen uitvoerende organisaties zijn, maar wel als volksvertegenwoordigingen zaken kunnen doorgeleiden naar hun regeringen. In het document, dat door beide parlementen is ondertekend, wordt naast handel ook gekeken naar mogelijkheden op het gebied van toerisme, volksgezondheid, onderwijs en zaken op economisch, sociaal en cultureel gebied. Het Europees land is bereid zijn expertise en ervaring op deze gebieden ter beschikking te stellen. Julien-Laferriere, die ook voorzitter is van de Franse parlementaire commissie overzeese gebiedsdelen, benadrukte dat hij in deze hoedanigheid ervoor zal zorgen dat de Franse minister van Overzeese Gebieden geraadpleegd wordt.
Problemen grensroute Albina – St. Laurent gezamenlijk aanpakken
Volgens Julien-Laferriere bestaat er al een goede en intensieve samenwerking tussen Suriname en Frankrijk. Genoemd werden het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD), die aan de basis heeft gestaan van de bouw van het ‘Marwina ziekenhuis’ te Albina. Er is veel contact tussen de bevolkingen van Suriname en Frans-Guyana, dat een overzees gebied is van Frankrijk. De delegatieleden hebben zich daarom ook persoonlijk georiënteerd bij Albina, waar bootsmannen de route Albina – St. Laurent onderhouden. De problemen die zich voordoen op de grens moeten volgens Julien-Laferriere gezamenlijk worden besproken. De Fransen zijn vooral verheugd met de recente aanname van de politiesamenwerkingswet. De ratificatie was hard nodig, willen de twee grenslanden projectmatig verder met elkaar werken langs de Marowijnerivier. “Wij zijn ook trots op de samenwerking door middel van de River Council, welke zeer hoog geacht wordt door ons parlement”, aldus de delegatieleider.
Frequenter dienstreizen naar Frankrijk
Het programma in DNA is na de officiële kennismaking vervolgd met werksessies. Door het ministerie van Buitenlandse Zaken is een uitgebreide presentatie gegeven over de samenwerking tussen Suriname en Frankrijk. Ook de samenwerking op het gebied van volksgezondheid is aan de orde gekomen. De afspraak is gemaakt dat beide parlementen het contact meer structureel zullen maken door periodiek delegaties naar beide landen af te vaardigen. Nu is het de beurt aan Surinaamse parlementariërs om Frankrijk te bezoeken. De commissie belast met de voorbereiding van dit werkbezoek bestaat uit de leden Grace Watamaleo (voorzitter), Ingrid Karta – Bink, Dinotha Vorswijk, Celsius Waterberg en Aida Nading. De Franse delegatie vertoeft van 4 tot en met 8 juli 2018 in Suriname. De delegatieleden zijn na de persconferentie naar ’t Vat getogen, waar zij gezamenlijk naar de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Uruguay hebben gekeken.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!