Douanier in zaak 395 kilo cocaïne op vrije voeten

De voorlopige hechtenis van de douanier Martin H. is gisteren na een verzoek van de advocaten Benito Pick en Chandra Algoe opgeheven. Het gaat om 395 kilo cocaïne, die werd onderschept in de dubbele bodem van een container in de omgeving van de Jules Sedney Haven op 2 oktober 2017. Kantonrechter Siegline Wijnhard benadrukte dat zij deze beslissing vooruitlopend op de op te leggen straf aan de verdachte heeft genomen. Tegen Martin is 3 jaar celstraf en SRD 25.000 boete geëist, maar hij ontkent elke betrokkenheid bij de uitvoer van de container, waarin de drugs zat. Beide advocaten benadrukten gisteren bij hun dupliek wederom dat er geen verband bestaat tussen de uitvoer of de poging tot drugssmokkel en de persoon van Martin, omdat de verdachte met 20 dienstjaren niet belast is met de uitvoer van containers. Hij zou de inklaarder Raoul N. alleen hebben benaderd om de container in te klaren, omdat hem gevraagd was dat te doen. Deze handelingen zijn gebruikelijk binnen de organisatie om zaken sneller afgehandeld te krijgen. Martin heeft tot 2 maal toe containers laten inklaren voor de landbouwer Ramdas R. De verdediging stoorde zich vooral eraan dat het OM de eerste container ook in het requisitoir heeft meegenomen, terwijl nergens blijkt dat hierin drugs is gevonden. Volgens openbare aanklager Claudia Bruining is dit slechts als informatie meegenomen om de link te kunnen leggen tussen de verdachte en de ondernemer. Volgens de advocaten heeft ook de foto, waarin zowel Martin en Sanker te zien zijn, geen enkele bewijskracht in deze zaak, omdat zo een foto niet gelijk hoeft te betekenen dat Martin iets met de drugs te maken heeft. Gehekeld wordt vooral dat het OM ondanks al deze beweringen niet over is gegaan tot de vervolging van Ramdas op wiens naam de containers zijn ingevoerd en wederom ter uitvoer zijn aangeboden.
De medeverdachte Raoul is al enige tijd op vrije voeten. Advocaat Irvin Kanhai vroeg de rechter gisteren wederom vrijspraak voor Raoul, omdat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. Om het proces sneller te doen verlopen, had Raoul, die inklaarder is, de rechter eerder verteld dat hij gegevens had vervalst op een machtiging voor de invoer van de container. Op 16 augustus komt er uitspraak in deze zaak.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!