SZF: “Jaarlijks kampen meer dan 100 vrouwen met borstkanker”

Jaarlijks zijn er meer dan 100 vrouwen die te kampen hebben met borstkanker. Schrikbarend? Het blijkt dat vrouwen überhaupt onvoldoende bewust zijn over deze fatale ziekte en daardoor het onnodig achten om de borsten te (laten) onderzoeken. Daarom heeft Staatsziekenfonds (SZF) in samenwerking met de relevante stakeholders (Inner Wheel, Stichting Lobi, Het Blauwe Nest en diëtisten) op woensdag een bewustwordingscampagne gehouden bij de SZF-hulpapotheek te Kwatta. Sharon van Engelen, hoofd van de SZF-apotheken, benadrukt in gesprek met Dagblad Suriname dat borstkanker geen vrouwenziekte is. Mannen kunnen het ook krijgen, al komt het bij hen niet zo vaak voor als bij de vrouwen.
Symptomen
Hoe kan een vrouw opmerken dat er iets niet pluis is met haar borsten? Van Engelen licht toe dat er diverse symptomen zijn waaraan je borstkanker kan herkennen. Afwijkingen zoals een knobbel of verharding aan de borsten, het intrekken van de borsten, vocht of bloed dat uit de borsten komt, het warm of rood worden van de borsten, zijn beslist geen waarnemingen om te negeren. “Zolang je merkt dat er iets afwijkends is aan de borsten, moet je aan de bel trekken bij de huisarts. Voor de vrouw is het heel belangrijk dat ze haar borsten laat onderzoeken.” Mannen kunnen eveneens last hebben van een knobbel aan de borst of een intrekking daarvan. Borstkanker kan dus een ieder treffen. “Het komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 50 jaar, maar bij jonge vrouwen kan het ook optreden.”
Hulpverlenende instanties
In Suriname zijn er instanties die de preventie van borstkanker centraal stellen. Zo tracht Inner Wheel eveneens de bewustwording onder de vrouwen te vergroten. Zij leren net als Stichting Lobi ook hoe vrouwen zelf hun borsten kunnen onderzoeken om borstkanker in een vroeg stadium te herkennen, alsook te laten behandelen. Stichting Het Blauwe Nest is ook een instantie die op het gebied van borstkanker actief is. Bij een amputatie van de borst stelt deze stichting borstprothesen kosteloos ter beschikking voor patiënten die zich bij hen registreren. “Als verzekeraar melden de patiënten zich niet bij ons aan. Ze gaan eerst naar de huisarts. De huisarts stuurt ze afhankelijk van de constatering naar de chirurg. De chirurg stuurt de patiënt op hun beurt voor een mammografie. Als er afwijkingen zijn, kan de radioloog gelijk een punctie verrichten.”
Risicofactoren
Van Engelen merkt op dat het ministerie van Volksgezondheid niet over statistieken beschikt, waaruit blijkt hoeveel mannen met borstkanker te maken krijgen. Net als bij de meeste gezondheidskwaaltjes is een gezonde leefstijl belangrijk voor de preventie van borstkanker, stelt zij. Overgewicht en het op lange termijn blootstellen van de borsten aan hormonen werken stimulerend om het proces van borstkanker te versnellen. “Vrouwen die vaker zwanger zijn geweest en borstvoeding hebben gegeven, hebben minder kans op borstkanker.” Volgens Van Engelen dekt SZF wel de kosten voor de behandeling van deze ziekte; het betreft het onderzoek, de behandeling door de chirurg, internist en oncoloog (arts voor de behandeling van kanker) en de chemokuren. “Een indicatie over de kosten is moeilijk te geven; het verschilt per vrouw. Niet alle vrouwen hebben namelijk een chemokuur of bestraling nodig. Sommigen worden met tabletten behandeld. In ieder geval is het van belang om niet je eigen dokter te spelen; ga naar de huisarts als je iets vermoed. Schaam je niet. Dit geldt ook voor de mannen”, aldus Van Engelen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!