Scheek: “Stagnatie onderwijs AdeKUS moet niet te lang gaan duren”

Emanuel Scheek
Emanuel Scheek
De deadline van de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) is voor donderdag aanstaande vastgesteld. “Wij moeten kijken als de universiteit de middelen kan vinden om te honoreren wat de VWPU vraagt, en dan kijken als wij alle neuzen in een richting kunnen krijgen”, zegt Emanuel Scheek, studentenvertegenwoordiger in het universiteitsbestuur. Op dit moment zijn colleges, tentamens en thesisbegeleidingen op de Anton de Kom Universiteit van Suriname stopgezet. “Dat moet niet te lang gaan duren. Anders lopen wij het risico dat wij geen sluiting kunnen hebben in september. Iedereen zal door moeten werken”, stelt Scheek.
Het probleem van financiën laat in de afgelopen jaren, maandelijks wat van zich merken. Het gaat nu specifiek om de salarissen van de wetenschappers. De universiteit zou zichzelf kunnen bedruipen, maar er is door de jaren heen een cultuur van financiële afhankelijkheid gecreëerd door de overheid. “Als een instituut zo lang afhankelijk is gehouden, kun je het niet 1, 2, 3 zelfstandig krijgen. Je moet ze het eerst leren om dat te doen”, denkt Scheek. Collegegeld invoeren blijkt een optie te zijn, maar dan vragen de studenten meteen naar betere randvoorwaarden voor het onderwijs. Daarnaast is het kunnen betalen van hoge collegegelden ook een heikel punt. “De overheid zal moeten inkomen. Het is haar verantwoordelijkheid om het onderwijs te dekken”, meent Scheek.
De studentenvertegenwoordiger denkt dat de natie op zich veel te lichtvaardig omgaat met het probleem van de universiteit. Het besef dat hoger kader nodig is om het land te ontwikkelen, blijkt zwak te zijn. Scheek is benieuwd naar wat de Onderwijsminister denkt over deze kwestie. Haar stem is sinds de VWPU zelf voor deze staking in licht beraad ging, niet te horen. “Ik heb ook op DNA TV tijdens de begrotingsbehandeling vernomen dat is gezegd dat er een post Algemeen Onvoorzien is. Er was op die post ruim SRD 150 miljoen opgenomen. Het geld werd gereserveerd, onder andere voor salarisverhogingen bij de universiteit. Maar hoe of wat verder, weet niemand”, stelt Scheek.
Onderwijsminister ad interim Patrick Pengel gaf op 1 maar 2018 toe dat een bedrag van SRD 15 miljoen voor de Adekus niet toereikend zou zijn. Zijn collega Gillmore Hoefdraad voegde hieraan toe dat er wel een tussenweg gevonden is voor de universiteit. De focus van de post was tot 1 maart nog: “opname verschil lonen en salarissen van AdeKUS (ongeveer SRD 150 miljoen) en welvaarsbevordering”, zei Hoefdraad. Het was toen al duidelijk dat er niet speciaal voor de universiteit geld is uitgetrokken. De discussies ten aanzien van de salarissen van AdeKUS waren volgens Hoefdraad toen nog gaande. Als die inderdaad gedekt worden, zou afhangen van de resultaten van de discussies. Met zekerheid kon de universiteit alleen beroep doen op de SRD 15 miljoen. Die 15 zou al lang zijn opgeraakt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!