Keti Koti en Zendingsfirma C. Kersten & Co. NV

Het warenhuis van Kersten anno 1955
Het warenhuis van Kersten anno 1955

Postzegel uitgegeven in verband met 200 jaar Zendingsfirma Kersten
Postzegel uitgegeven in verband met 200 jaar Zendingsfirma Kersten
‘Het Creools nationalisme is na de afschaffing van de slavernij ontstaan. Missie en zending hebben het bewustzijn van de bevolking verruimd. Tegen alle verdrukkingen stonden vooral na de afschaffing van de slavernij mensen op, die zich bewust waren van hun eigen waarde. Kerkgenootschappen, in het bijzonder de Hernhutters, gaven hiertoe de aanzet. Zij maakten het mogelijk dat Creoolse jongeren konden studeren en opklimmen. Deze arbeid heeft de basis gelegd voor het nationalisme, zoals we dat vandaag kennen. De Evangelische Broedergemeente, voortgekomen uit de Moravische broeders, legde het Sranan vast. In 1852 werd de eerste periodiek in het Sranan uitgegeven door de firma C. Kersten & Co: ‘Makzien vo Kristensoema Zielie’. Het nationalisme werd hieruit gevoed’, aldus een fragment uit ‘Kriyoro 1863-2018’, een boekje uitgegeven in verband met 155 jaar Keti Koti. Deze publicatie zag het licht op instigatie van ondernemer Nita Olf-Landvreugd (83).
250 jaar Kersten
Uit verzamelde informatie wordt het volgende gemeld. ‘De in 1768 opgerichte Firma C. Kersten & CO. NV zal op 29 juni aanstaande haar 250-jarig bestaan herdenken. Kersten kan niet los worden gezien van Kriyoro emancipatie. De onderneming heeft Keti Koti waar gemaakt door ervoor te zorgen dat de Creool werd onderwezen, geschoold, aan banen geholpen en klaargestoomd voor de maatschappij. De geschiedenis van de firma Kersten binnen die van de EBGS (Evangelische Broedergemeente Suriname) en van het geheel binnen de geschiedenis van Suriname is onuitwisbaar.
Godsdienst en zakendoen
Binnen deze vereniging zijn zending en godsdienst hecht verbonden met zakendoen. Een kerkgenootschap moet zichzelf financieel kunnen redden. Hierin volgt de EBG het principe van de apostel Paulus, een van de eerste leiders van de christelijke kerk. De paulinische visie, die ervan uitgaat dat materiële en geestelijke arbeid samen moeten gaan, zodat de geestelijke arbeid via de zakelijke kan draaien, heeft gewerkt. Het samengaan van godsdienst met zaken, zelfredzaamheid op financieel gebied, is het belangrijkste thema binnen deze werkwijze. Gemeld wordt dat de hernhutters ook slaven hadden die het grote werk deden.
De oudste handelsmaatschappij op het westelijk halfrond
De commerciële activiteiten van Kersten waren gericht op dienstverlening en goederenvoorziening, leverden winst op die ten dienste stonden van de gehele gemeenschap. Kersten heeft de reputatie van de oudste particuliere handelsmaatschappij op het westelijk halfrond te zijn. Alle wereldcrises heeft de firma Kersten doorstaan en dat is een grote verdienste.
Zending bekostigen
In 1768 werd C. Kersten en CO officieel geopend als kleermakerij annex manufacturenhandel. De firma was officieel verbonden met de zending. Doel van de firma was het bekostigen van de zending in Suriname. De winst kwam geheel en al ten goede aan de zending en de behoeften van de Inheemse bevolking. In 1868 bezat de firma een bakkerij, een levensmiddelenwinkel, een boekbinderij, een meubelmakerij, een smederij en een timmerzaak. Tegenwoordig is Kersten een holding met meer dan een dozijn werkmaatschappijen ingedeeld naar branche.
Moravian Church Foundation eigenaar
De enige aandeelhouder van Kersten is de Moravian Church Foundation (MCF), een non-profit organisatie die functioneert onder verantwoordelijkheid van de Algemene Synode (Unitas Fratrum), het hoogste orgaan van de wereldwijde Evangelische Broedergemeente. De grootaandeelhouder van Kersten is de MCF Business Enterprises BV. De uiteindelijke aandeelhouder van dit bedrijf is de Moravian Church Foundation (MCF).
Met bloed, zweet en tranen
Het zit Suriname niet lekker dat MCF, die jarenlang profiteerde van de winsten van Kersten en die winsten in andere EBG-kerken over de hele wereld investeert, het gebouw (symbool) van de firma C. Kersten & Co heeft verkocht. ‘Het pand van de firma Kersten is historisch erfgoed van de EBGS. Het heeft religieuze, emotionele en culturele waarde. Alles wat de Creolen met bloed zweet en tranen hebben opgebouwd, wordt of vernietigd of vervreemd’, opgetekend rond Keti Koti 2018.
HD

error: Kopiëren mag niet!