We zijn allemaal een beetje scheef

We verlangen allemaal van een klusjesman dat hij het werk goed aflevert. Dat verlangde ik ook van de man die bezig was om mijn badkamer te betegelen. Toen hij klaar was, controleerde ik het werk eerst alvorens uit te betalen. Alles leek perfect totdat de tegelzetter mij wees op een bijzonderheid in de hoek van het vertrek. Daar zaten de tegels niet helemaal recht. Zo op het oog viel het niet op, alleen een vakman zou dit kunnen zien. Verontwaardigd riep ik uit: “Zo’n prachtige badkamer en dan zo’n onvolkomenheid in de afwerking en u wijst mij er notabene zelf op. U heeft uw werk niet goed gedaan!”
Rustig corrigeerde de man mij: “Ik heb mijn werk juist heel goed gedaan. Niet ik heb scheef gewerkt maar de muren van het huis lopen scheef.” Ik moest toen toegeven dat de man gelijk had daar het niet de eerste keer was dat scheef lopende muren er de oorzaak van waren dat een deur niet goed sloot of iets niet waterpas gehangen kon worden. De tegelzetter had, ondanks de scheve muur, juist zo netjes mogelijk gewerkt zodat het niet opviel.
Eigenlijk is een scheve muur geen bijzonderheid. Ik heb wel vaker mensen horen klagen dat geen enkel huis echt recht is. Je moet altijd een beetje schipperen om de afwerking zo netjes mogelijk te krijgen.
Zoals gewoonlijk viel het me op dat vele mensen in mijn naaste omgeving heel wat van die irritante trekjes hebben waaraan ik me altijd dood ergerde. Maar vandaag keek ik plots met heel andere ogen naar ze. Dat kwam door mijn confrontatie met die scheve muur. Ik merkte dat ik me niet meer aan hen ergerde maar mijn uiterste best deed om ze te accepteren met hun min- en plus punten. Ik vergeleek deze mensen met die scheve badkamer muur en besefte in een flits dat wij mensen eigenlijk ook allemaal wel een beetje scheef zijn. Wij vinden onszelf waarschijnlijk normaal, maar in feite hebben we allemaal wel ergens wat ‘scheve’ muren in onze persoonlijkheid. Bijvoorbeeld de een is gauw op z’n tenen getrapt, een ander praat teveel, wil steeds aan ’t woord zijn of is uit op complimenten. Weer een ander loopt altijd te klagen over de een of andere kwaal enz. En toch zullen we met elkaar moeten samenleven. Iedereen beleeft de dingen op zijn of haar eigen manier. Onze meningen en visies hangen daarom vaak sterk samen met onze persoonlijkheid en sluiten dus niet altijd op elkaar aan. Men zegt niet voor niets dat de ene mens de andere niet is, niemand is volmaakt. Toch moeten we op de een of andere manier samen verder zonder ruzies, zonder irritaties. We moeten samen werken en samen resultaten boeken. En dat kan door soms met onze eigen en andermans persoonlijkheid een beetje te schipperen. Net zo als de tegelzetter zijn uiterste best heeft gedaan om ondanks de scheve muur toch iets goeds neer te zetten.
Laten we in de omgang met elkaar er rekening mee houden dat we allemaal een beetje scheef zijn dan vinden we beslist wel een manier om verdraagzaam te zijn samen te werken, samen te leven, samen een goede leefsfeer te creëren.
“ Je bent niet gelukkig door wat je meemaakt, maar je bent gelukkig door de manier waarop je ermee omgaat.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!