$20 miljoen voor opzetten project zonne-energie in 49 dorpen

President Desi Bouterse heeft op 20 juni 2018 de president van India, Ram Nath Kovind, meegedeeld dat Suriname ook klaar staat om deel te zijn van de Internationaal Solar Alliance (ISA). De ISA is een op een verdrag gebaseerde instantie, die van plan is zonne-energie te promoten in 121 tropische landen. Maar liefst 62 landen hebben de ISA-raamovereenkomst ondertekend, waarvan 32 het hebben geratificeerd. Ook Suriname blijkt nu deel te worden van dit lichaam. Bouterse heeft tijdens het vertoeven van Kovind op het presidentieel paleis aangekondigd dat Suriname de grondwettelijke procedure heeft voltooid om de raamovereenkomst van de ISA te ratificeren. Hij presenteerde Kovind het ratificatie-instrument. Om te beginnen op het bilateraal gebied, zal Suriname onder deze alliantie een financiering van $20 miljoen ontvangen voor het opzetten van een solar-project. Dit deelde Kovind direct na de bekendmaking van Bouterse mee. Het project zal moeten resulteren in zonne-energie in 49 dorpen in Suriname. “Wij kijken naar uit om het project in de vastgestelde tijd af te ronden”, zei Kovind.
De ISA heeft van het jaar nog zijn oprichtingsceremonie gehouden in het Rashtrapati Bhawan Cultural Center in New Delhi, India, in aanwezigheid van de Indiase premier Narendra Modi, de Franse president, Emmanuel Macron, naast andere voorzitters, vicepresidenten, premiers, plaatsvervangende premiers en ministers uit meer dan 45 landen en leiders van internationale organisaties. De alliantie streeft ernaar om tegen 2030 meer dan 1.000 Gigawatt aan zonne-energie in te zetten door de mobilisatie van meer dan $1 miljard. “Een bijzondere gelegenheid, dat voor het eerst een Indiase president het Zuid-Amerikaans continent bezoekt.” Zo spreekt Dave Abeleven, directeur Natuurlijke Hulpbronnen, over het bezoek van de Indiase president, Ram Nath Kovind. Hij vindt dat er goed gebruik is gemaakt van de aanwezigheid van de Indiase president, door het instrument van ratificatie in persoon aan hem te overhandigen. Abeleven stelt wel dat er los hiervan nog meer gesprekken met India gaande zijn voor ondersteuning bij het tot stand komen van nog meer solar-faciliteiten in het binnenland.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!