Politie noteert daling aantal diefstallen, inbraken en berovingen

Hoewel social media en de kranten de afgelopen maanden bomvol staan van het aantal gevallen van diefstallen, inbraken en berovingen, constateert de politie dat er juist een daling hiervan in alle 4 regio’s te merken is. Dit blijkt uit recente statistieken van het Korps Politie Suriname (KPS) over de criminaliteitsontwikkeling, waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de eerste kwartalen van 2017 en 2018. Het aantal gevallen van eenvoudige diefstallen is landelijk van 1.180 gedaald naar 1.060, terwijl diefstal middels braak van 1.302 gevallen teruggebracht is naar 997. Diefstal bij nacht vertoont ook een daling in alle 4 regio’s. Hier is het aantal gevallen van 711 gedropt naar 569. Het aantal berovingen is opmerkelijk van 582 gevallen teruggebracht naar 459. Gepoogde gevallen van diefstal middels geweldpleging zijn ook van 42 gezakt naar 27. Wat verduistering betreft, is er wel een stijging in het aantal gevallen. De 145 gevallen zijn gestegen naar 172. Hoewel de politieorganisatie de afgelopen jaren steeds heeft aangetoond dat de criminaliteit niet is gestegen, blijft de kritiek vanwege een ontbrekend veiligheidsgevoel bij de samenleving toch niet mals op het korps. Waarnemend korpschef Roberto Prade zei woensdag al op een persconferentie dat de samenleving en de media niet moesten schrikken wanneer deze nieuwe cijfers ter beschikking zouden worden gesteld.
In tegenstelling tot uitspraak korpschef, geen stijging gevallen weerspannigheid
Prade zei woensdag ook dat uit recente politiestatistieken is gebleken dat het aantal aanhoudingen als gevolg van weerspannigheid drastisch is toegenomen. Steeds meer mensen ageren volgens Prade tegen de politie of weigeren instructies van agenten op te volgen. De statistieken die een dag na deze uitspraak zijn uitgegeven, tonen dat er juist geen sprake hiervan is. In eerste kwartaal 2017 waren er in totaal 10 gevallen, terwijl in het eerste kwartaal 2018 er slechts 8 gevallen waren. Weliswaar is het aantal gevallen in Paramaribo van 4 gestegen naar 5, terwijl in regio Midden Suriname juist een daling is van 5 naar 2 gevallen. Het aantal gevallen van openlijke geweldpleging is wel van 76 gestegen naar 79.
85,1% stijging huiselijk geweld in Saramacca, Coronie en Nickerie
Huiselijk geweld blijkt uit de statistieken ook een behoorlijke terugval te vertonen, waarbij het aantal gevallen van 324 landelijk terug is gebracht naar 282. In de regio’s Oost en West blijkt er echter wel een toename te zijn van respectievelijk 50% en 85,1%. Regio West Suriname, waar het aantal van 2 explosief gestegen is naar 25 gevallen, bestaat uit de gewesten Saramacca, Coronie en Nickerie, alsook het bestuursressort Kabalebo waaronder de inheemse dorpen Apoera, Section en Washabo. Regio Oost Suriname bestaat uit de ressorten van de districten Commewijne en Marowijne.
45,1% meer lijken in woningen Paramaribo
Het aantal lijken dat in woningen van regio Paramaribo is aangetroffen, toont opvallend ook een drastische stijging van 45,1%. Waren er landelijk maar 79 gevallen in 2017, zijn dit jaar 106 gevallen geregistreerd. Paramaribo alleen telt 63 gevallen ten opzichte van de 23 uit 2017.
Stijging zelfdoding
Het aantal zelfmoordgevallen is ook opvallend genoeg gestegen van 19 naar 25 gevallen. De regio West Suriname noteert de hoogste stijging waar het aantal van 2 gestegen is naar 8. Daarna volgt regio Midden Suriname met een stijging van 4 gevallen. De ressorten Kwatta, Leiding 9A, Santo Dorp, Santo Boma, De Nieuwe Grond, Lelydorp, Houttuin en Domburg behoren tot de regio Midden Suriname. De enige dalingen zijn in Paramaribo en Oost. In Paramaribo is het aantal van 6 teruggebracht naar 4, terwijl in Oost het aantal van 2 terug is gebracht naar 0.
Daling verkrachting, stijging feitelijke aanranding
Het aantal gevallen van verkrachtingen blijkt een daling van 5,1% te vertonen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal gevallen van 51 is gedropt naar 46. Tegelijkertijd is het wel opmerkelijk dat de gevallen van feitelijke aanranding met 29,5% zijn toegenomen. Het aantal gevallen van 6 uit 2017 is dit jaar gestegen naar 11.
Toename smokkelwaar met bijna 50%
De statistieken tonen opvallend genoeg aan dat er inderdaad toename is van de smokkel van bepaalde producten. Het aantal overtredingen van het smokkeldecreet is van 7 geregistreerde gevallen gestegen naar 13, ongeveer 50%. De toename van de smokkelproblematiek is vooral te merken in de regio’s Paramaribo (42,9%) en West (66,7%).
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!