Er moet een trainingsepidemie ontstaan in Suriname

De opvoedingsversterkende dag van Rumas was goed bezocht. (foto: Regilio Derby)
De opvoedingsversterkende dag van Rumas was goed bezocht. (foto: Regilio Derby)
Volgens Emmy Hart, directeur van Stichting Rumas, moet er een trainingsepidemie ontstaan in heel Suriname, gezien het duidelijk is dat men meer behoefte heeft aan het volgen van trainingen. Op zaterdag 16 juni heeft Stichting Rumas in Flamboyant Park een opvoedingsversterkende dag gehouden. Doordat de stichting overspoeld werd met vragen naar hulp met betrekking tot de opvoeding van kinderen is besloten deze dag te organiseren. “Het blijkt dat mensen struggelen met de opvoeding van hun kinderen. Dus zijn er 4 onderdelen geselecteerd, waarover gesproken zou worden om de ouders/verzorgers meer inzicht te geven in de gezagsverhoudingen binnen het gezin. Er is stilgestaan bij onderwerpen, zoals het systemisch kijken naar de ouder-kind relatie/voorouderlijke binding, opvoeding als fundamentele vereiste binnen het ouder-kind relatie en het feit dat opvoeden de nodige creativiteit vereist.”
Bij vele ouders laat de betrokkenheid met de kinderen te wensen over. Ouders zetten niet echt tijd uit om iets met hun kinderen te doen. Parlementariër Carl Breeveld en psycholoog Hilly Arduin hebben de ouders een eyeopener gegeven om, al is het voor een half uur, bezig te zijn met het kind. Humphrey Bendt en apostel Steven Reyme hebben het gehad over leiderschap binnen gezinnen. In principe is elke ouder een leider, alleen wordt het niet goed ontwikkeld. Ook de ouder moet zichzelf de kans geven om hun leiderschap te ontwikkelen, zodat zij die verantwoordelijkheden kunnen nemen. Systemisch kijken naar kinderen is een onderdeel dat door Hart zelf samen met Christien Naarden is behandeld. “Kinderen staan niet op zichzelf. Wanneer je een kind ziet, moet je altijd de ouders achter dit kind plaatsen, in die zin dat het gedrag van een kind altijd gelinkt kan worden aan de ouders/grootouders. Voorouderlijke bindingen kunnen ervoor zorgen dat kinderen verstrikt raken in het heden.” Er zijn onder andere veel vragen gesteld rond de volgorde, te weten welke plek de ouder, de kinderen, het oudste kind, de vader inneemt in het gezin. Er was ook een onderdeel ‘geven en nemen’. Als je teveel geeft of neemt, kan je als ouder onderuit vallen. Uiteindelijk bleken de 4 onderdelen veel belangstelling te hebben, doordat de mensen met veel vragen zaten.
Dit evenement heeft van overheidswege ook veel aandacht gekregen. Aanwezig waren de minister van Justitie en Politie, waarnemend korpschef Prade en de minister van Onderwijs, die de opening heeft verricht. Vervolgens hebben de ministeries van Financiën, Sport en Jeugdzaken en Binnenlandse Zaken ook wat presentjes gestuurd. “Tenslotte was het een heel leerrijke dag, waarbij de ouders de kans hebben gekregen veel vragen te stellen. De stichting is van mening dat deze dag zeker voor herhaling vatbaar is. We moeten iets gaan doen om ouders, leerkrachten en verzorgers wegwijs te maken, zodat mensen bewuster naar opvoeding kunnen kijken. Zolang je mensen handvatten kan geven, heb je gewonnen”, aldus Hart.
NK

error: Kopiëren mag niet!