Bouterse en Kovind zullen samen yoga beoefenen

1Bouterse en Kovind zullen Yogaprotocol observerenIn 2014 werd bij de Verenigde Naties (VN) een gezamenlijk voorstel (door 177 landen) ingediend om yoga te adopteren. 21 juni werd vervolgens uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Yoga. 21 juni, ook omdat dit de langste dag is op het noordelijk halfrond. Deze dag is voor de ambassade van India in Suriname een kalenderevenement. Van het jaar wordt dit echter een speciale dag. Voor het eerst in de geschiedenis van onafhankelijk Suriname, krijgt het land een bezoek van een Indiase president.
“Wij dachten om van de gelegenheid gebruik te maken om dit grandioos te vieren. Beide presidenten zullen de dag samen vieren”, stelt ambassadeur Satendar Kumar tegenover Dagblad Suriname. De ambassade krijgt hierbij ondersteuning van de Swami Vivekananda Cultural Centre. Swami Vivekananda zit in het comité die het protocol heeft ontwikkeld voor de Internationale Dag van de Yoga (hij is een yoga master).
Het yogaprotocol zal leidend zijn op de bijeenkomst van 21 juni. Zowel president Desi Bouterse als Ram Nath Kovind zullen een deel van dit protocol observeren. “Het officieel gedeelte van dit programma zal anders zijn dan normaal. De 2 presidenten zullen komen en in plaats van alleen toespraken houden, zullen zij ook een aan een deel van het yogaprotocol meedoen”, vertelt Kumar. De ambassade verwacht ruim 1000 bezoekers. De ambassadeur geeft mee dat ook mensen die zich niet hebben geregistreerd, zich mogen aanmelden voor de sessies. Vanaf 5.30 uur is het KKF Beursterrein open.
Yoga is een oud gebruik, dat ruim 5000 jaar geleden in India begon. Niemand weet of oude yogi’s veel aandacht hebben besteed aan de effecten van yoga, zoals wij die nu kennen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze ooit hebben gedroomd dat de beoefening van yoga iets te maken zou kunnen hebben met bijvoorbeeld de werkvloer. Maar ze zouden ongetwijfeld blij zijn als zij horen konden dat de Indiase traditie ooit beschouwd zou worden als een effectieve methode om betere zakelijke beslissingen te bevorderen door stress te verminderen.
“Wat het ons geeft, is vrede, blijdschap, concentratie, gezondheid, discipline, moraliteit, zelfrealisme en efficiëntie”, somt de ambassadeur op. “Voor overheden is dit vooral van belang, gezien de effecten van yoga op de gezondheid van haar burgers (als meer mensen gezonder leven). Begrotingen kunnen veranderen. Veel organisaties/bedrijven erkennen nu de waarde van yoga meer en meer bieden cursussen aan als onderdeel van hun zakelijke welzijn. Yoga blijkt genoeg aandacht te genieten van bijvoorbeeld de Verenigde Naties, Forbes, GE, Apple, Google, GM, Chase Manhattan Bank, HBO tot zelfs Nike. De gedacht is dat yoga alle bedrijven kan helpen, groot en klein, net zoals het alle mensen kan helpen, ongeacht hun leeftijd, huidige gezondheid of niveau van flexibiliteit.”
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!