Riad Nurmohamed: “Facelift centrum en omgeving is voor-de-gek-houderij”

Vrijwel alle trenzen en bermen in het centrum en omgeving zijn opgeknapt. Velen veronderstellen dat deze voorbereidingen bedoeld zijn om de Indiase president, Ram Nath Kovind, het positieve van Suriname te laten zien. Kovind arriveert overigens dinsdag in Suriname. Alhoewel de bewoners van diverse woonwijken de autoriteiten frequent hebben geattendeerd op de verwaarloosde trenzen en bermen, blijkt dat pas in de huidige maand de handen uit de mouwen zijn gestoken. “Daarom is de facelift van het centrum en omgeving een voor-de-gek-houderij”, beweert de volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP) zonder enige twijfel in gesprek met Dagblad Suriname.
Hij accentueert dat al die rompslomp in principe vergeefse moeite is. “De facelift is natuurlijk goed voor Suriname, maar je moet het niet doen om een buitenlandse president te laten zien dat het goed gaat in je land. Dat is een grove misleiding.” Nurmohamed stelt dat wanneer iemand naar Suriname komt, er vooraf bestudeerd wordt hoe de situatie in dat land is. “Meestal hebben de buitenlandse gasten alle verhalen over Suriname al gelezen en gehoord. Wat voor nut heeft het dan om de bermen nu pas te onderhouden en de zebrapaden te verven?” De parlementariër ziet hier duidelijk het verband dat ministers überhaupt niet kunnen functioneren. Geldgebrek blijkt nu ook maar een smoes te zijn. “Er is altijd geld aanwezig, maar de ministers mogen niet functioneren.”
De autoriteiten hebben onlangs uit de doeken gedaan dat er SRD 7 miljoen wordt besteed in verband met de komst van de Indiase president. Voor hem is dit niet verwonderlijk; over het algemeen is het gangbaar dat er veel kosten gepaard gaan bij presidentiële aangelegenheden. “Vooral wanneer de veiligheid van een president in gevaar is.” Nurmohamed vindt het echter bizar dat er wel financiële informatie wordt prijsgegeven over dit specifiek bezoek uit India, terwijl de kaken stijf op elkaar worden gehouden over andere gerelateerde bezoekjes. De volksvertegenwoordiger merkt op dat de NDP, die zichzelf als een nationale partij beschouwt, op- en aanmerkingen heeft over de etniciteit van de Indiase president bij het uitgeven van geld. “Zodra het om een Hindoestaan gaat, moet men alles weten.”
Dezelfde attitude vanuit de NDP ontbreekt bij de overige presidentiële aangelegenheden. “Onze president is toch zo vaak naar Brazilië en Cuba gegaan? Maar niemand vraagt naar de afrekening van deze dienstreisjes, terwijl het een hele dure grap is. Men moet dus consequent zijn en niet zomaar commentaar leveren, omdat we bezoek krijgen van een Hindoestaan.” Nurmohamed beklemtoont dat India op zich geen belangen heeft in Suriname. “India heeft miljarden geïnvesteerd in het Caribisch gebied, Latijns-Amerika en Zuid-Amerika, maar niet in Suriname. Dit is waarschijnlijk de reden dat de president van India persoonlijk komt kijken wat het probleem is.” Gezien de aard van de uitgaven acht Nurmohamed het noodzakelijk dat een globaal kostenplaatje van de dienstreisjes gepresenteerd wordt aan De Nationale Assemblee (DNA).
KSR

error: Kopiëren mag niet!