Waarnemend korpschef Prade: “Gevoel is subjectief. Ik voel mij veilig, u niet”

Het Korps Politie Suriname (KPS) zal als alles goed zit aan het einde van deze week met statistieken komen om de aanpak van de criminaliteit in de afgelopen periode middels cijfers aan te tonen. Hoewel de politieorganisatie de afgelopen jaren steeds heeft aangetoond dat de criminaliteit niet is gestegen, blijft de kritiek vanwege een ontbrekend veiligheidsgevoel bij de samenleving toch niet mals op het korps. Daarnaast worden deze cijfers vaak ook niet serieus genomen door de burgerij, wanneer deze vergeleken worden met de tientallen ‘crime berichten’ die elke dag in de dagbladen staan. Waarnemend korpschef Roberto Prade zei gisteren op een persconferentie dat de samenleving en de media niet moeten schrikken wanneer deze nieuwe cijfers ter beschikking worden gesteld. “Wanneer de politie statistieken presenteert, hoor ik van: ‘ja, het zijn maar cijfers. Het gaat om het gevoel’. Gevoel is subjectief. Ik voel mij veilig, u voelt u niet veilig”, benadrukte de kersverse politiebaas. Justitieminister Stuart Getrouw benadrukte dat met de recente mutaties binnen de korpsleiding ernaar toe zal worden gewerkt om het veiligheidsgevoel bij de samenleving op te krikken. De basis van deze brede reorganisatie is om het vertrouwen in de politie te herwinnen.
Aantal aanhoudingen op grond van weerspannigheid drastisch gestegen
De minister vindt dat burgers niet altijd consequent zijn in hun eisen en verwachtingen. “Aan de ene kant eisen zij de absolute veiligheid en een perfecte politieorganisatie. Hoe vaak volgt men de instructie van de politie op? Hierdoor komt men aan het gezag van de politie”, benadrukte Getrouw. Waarnemend korpschef Prade voegde eraan toe dat uit recente politiestatistieken is gebleken dat het aantal aanhoudingen als gevolg van weerspannigheid drastisch is toegenomen. Hij vindt het te opvallend dat burgers nu steeds weigeren om instructies van politieambtenaren op te volgen en hierdoor ook agerend bezig zijn. Hij deed een beroep op de samenleving om dit gedrag na te laten. De statistieken zullen binnenkort worden vrijgegeven. Ondanks de training kan een politiefunctionaris zich volgens de minister niet op iedere denkbare situatie handelen. Alle incidenten waar de politie in de fout is gegaan, worden onderzocht en waar nodig worden ook tuchtmaatregelen tegen deze manschappen toegepast.
Strengere controle alcoholgebruik, donker getinte ruiten en verhoogde zichtbaarheid KPS
De Justitieminister beloofde dat met de vernieuwing binnen het korps een verhoogde zichtbaarheid zal zijn van de politie, terwijl ook woninginbraken zullen worden teruggedrongen door de maximale inzet van buurtmanagers. Naast de aanpak van geweldscriminaliteit en verscherping van het drugsbeleid, zal voortaan ook strenger worden gelet op bestuurders die onder invloed van alcohol achter het stuur zitten, voertuigen die voorzien zijn van donker getinte ruiten en personen die de maximum toegestane snelheden overschrijden. Ook geluidsoverlast wordt voortaan harder aangepakt. Getrouw zal ervoor zorgen dat het preventiebeleid naar de jeugd ook een upgrade zal krijgen door middel van meer voorlichting vanuit Juspol en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc). Daarnaast zal streng worden opgetreden op alcoholgebruik op of langs de openbare weg. Wat wij nu heden ten dage zien, is dat er alcohol wordt genuttigd onder de ruimte van de Chinese winkels. Dit tot last van de klanten”, benadrukte de minister.
Gestadige oplossing voor drie personeelsbonden
Getrouw voerde aan dat hij al voorgesprekken heeft gevoerd met de politiebond, bond van penitentiaire ambtenaren en Bond van Personeel bij de Brandweer Suriname over de wensenpakketten die bij hem zijn gedeponeerd. “Er zijn natuurlijk bepaalde wensen op tafel gelegd, maar met de weinige middelen die er zijn, zijn wij toch nog tot een overeenkomst gekomen om gestadig te werken aan de oplossingen van het wensenpakket”, aldus de minister.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!