Tabaksgebruik en gevolgen op hart en bloedvaten

1Tabaksgebruik en gevolgen op hart en bloedvaten.1Dit jaar ligt de focus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de schadelijke gevolgen van roken en mederoken op het hart en de bloedvaten. De slogan van de WHO van het jaar is ‘Tobacco breaks hearts; choose health not tobacco’. Amar Ramadhin, als huisarts werkzaam bij Huisartsenkliniek CuraMed, geeft aan dat hart- en vaatziekten wereldwijd nummer 1 doodsoorzaak is, met een jaarlijks dodenaantal van 18 miljoen, waarvan 80% van dit aantal uit de ontwikkelingslanden komen. De huisarts zegt dat uit studies blijkt dat een belangrijke en significante factor, welke bijdraagt aan het tot uiting komen van hart- en vaatziekten het directe en indirect gebruik is van tabak. Met indirect gebruik wordt bedoeld “second-hand smoke” oftewel passief roken (het inademen van de sigarettenrook welke vrijkomt bij het branden van een sigaret). “Dat betekent dat men niet hoeft te roken om ook de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik te ontwikkelen. De cijfers liegen er niet om. Ruim 17% van het 18 miljoen (ongeveer 3 miljoen) mensen die ten gevolge van hart- en vaatziekten zijn overleden, komt door tabaksgebruik en passief roken. Natuurlijk spelen factoren zoals de hoeveelheid en het aantal jaren welke men rookt (pak jaren) ook een rol.” Er is verder een duidelijke relatie aangetoond tussen de hoeveelheid sigarettengebruik en het risico op hart- en vaatziekten, maar dat wil niet zeggen dat rokers die maar 1 sigaret op dag basis gebruiken geen of weinig risico lopen. Het risico neemt al toe vanaf het moment dat er wordt gerookt. Er zijn ook duidelijke concluderende studies dat de interventies die jaren terug werden genomen om second hand smoke in te dammen, zoals rookvrije ruimten en wetgeving (anti-tabakswet) duidelijk hebben bijgedragen aan het verminderen van hart- en vaatziekten bij niet-rokers onder de 65 jaar (volgens de WHO). In Suriname roken ongeveer 30% van de personen.
Hoe beschadigt roken uw lichaam?
Ramadhin geeft een verklaring waarom roken het lichaam aantast. Tabak bevat meer dan 7000 chemische stoffen. Het roken omvat 2 belangrijke fasen, namelijk een “deeltjes” fase en een “gas” fase. Het deeltjes fase bevat nicotine, welke ten eerste zeer verslavend werkt en directe gevolgen heeft op de hartslag, bloeddruk en het hart pomp, en teer, het andere deel, geeft een ontsteking, een directe beschadiging op de binnenwand van de bloedvaten, stimuleert stolselvorming en verlaagt het aantal goede vetten (HDL cholesterol). Het gas fase heeft koolmonoxide en andere giftige gassen die de eigenschap heeft om de plek van zuurstof op de rode bloedcellen in te nemen en zorgt daarbij ervoor dat er steeds minder zuurstof getransporteerd wordt naar de hartspier en andere weefseltypen. Al deze stofjes met hun werking in het lichaam dragen bij aan het proces van aderverkalking, met als gevolg hartinfarcten, herseninfarcten, amputaties van de ledematen etc. Ook zitten er tal van kankerverwekkende stoffen in een sigaret die direct en indirect bijdragen aan het ontwikkelen van allerhande kankersoorten, zoals longkanker, darmkanker, borstkanker, mond- en keelkanker.
Is het gebruik van een e-cigarette verkeerd of goed?
Ook het gebruik van e-cigarettes is verkeerd omdat deze pennen een substantie bevatten, welke rijk is aan nicotine en andere giftige stoffen. Wel moet erbij vermeld worden dat het aantal giftige stoffen in veel lagere concentraties voorkomen, maar dat neemt het risico op ziekten niet weg. Studies omtrent de veiligheid van deze producten zijn nog gaande, maar voorzichtige conclusies wijzen niet heel erg positief uit. Veel mensen focussen eigenlijk alleen op het ontstaan van kankersoorten bij rokers, maar velen staan er niet bij stil hoeveel roken en passief roken daadwerkelijk bijdraagt tot de totstandkoming van hart- en vaatziekten. Daarom ligt de focus dit jaar op het hart. Het advies dat de huisarts heeft voor de samenleving is om het gebruik van sigaretten en/of tabak onmiddellijk te staken. “Niet omdat uw opa bijvoorbeeld 90 jaar is geworden zonder ziekten terwijl hij een zware roker was, betekent dat dat u ook zo oud zult worden en normaal kunt roken. Bovenstaande cijfers welke eerder zijn gepresenteerd, liegen er niet om. Uw opa van 90 jaar was een uitzondering. De statistieken over de schadelijke effecten en het aantal personen die direct en indirect overlijden zijn overduidelijk. Men wordt steeds bewuster dat roken een schadelijke bezigheid”, aldus huisarts Ramadhin.
NK

error: Kopiëren mag niet!