Patrick Kensenhuis: ‘Laten we vandaag helemaal niet roken’

Patrick Kensenhuis
Patrick Kensenhuis
‘Laten we vandaag helemaal niet roken.’ Middels deze uitdagende boodschap wil het NDP-assembleelid Patrick Kensenhuis de actieve rokers ertoe bewegen om op een dag als vandaag Anti-Tabaksdag hun sigaret gedurende de hele dag niet aan te raken. Dit kan als motivatie dienen om geleidelijk aan het roken vaarwel te zeggen. In gesprek met Dagblad Suriname geeft Kensenhuis mee dat ondanks waarschuwingen als ‘Roken is slecht voor je gezondheid’ die op een pak sigaret staan vermeld, deze waarschuwing helaas niet tot de roker kan doordringen. Deze waarschuwing en boodschap schijnen helemaal niet van invloed te zijn op hun rookgedrag.
“Ik ben een gelegenheidsroker”
Kensenhuis geeft toe dat hij een gelegenheidsroker is. Hij heeft geen vast patroon wanneer hij een sigaretje pakt. Meestal gebeurt dit wanneer hij zich tussen zijn vrienden bevindt, die wel roken. Vaak genoeg krijgt hij het volgende verwijt toegeslingerd: ‘zomaar jo brom a sigaret. Toch ie no smoko.’ De NDP-parlementariër prijst zich gelukkig dat hij niet tot de groep actieve rokers behoort, de personen die niet zonder dit genotsmiddel kunnen. ‘Ik kan er gewoon zonder.’ Er zijn bijvoorbeeld personen die volgens een vast patroon een sigaretje ‘moeten’ opsteken in het toilet, na een maaltijd, voor een vergadering, tijdens het borrelen en voor het slapen gaan.
Passieve rokers lopen gevaar
Het NDP-assembleelid is zich ervan bewust wat de gevolgen van het roken kunnen zijn voor de gezondheid van burgers. En dat vooral de passieve niet rokers gezondheidsrisico’s oplopen wanneer zij zich tussen rokers bevinden. Volgens Kensenhuis is het van groot belang dat burgers een gezonde levensstijl op na houden, waar roken en alcoholgebruik niet in het rijtje voorkomen. De parlementariër behoort tot een van de assembleeleden die de Anti-Tabakswet op 7 februari 2013 met algemene 39 stemmen hebben aangenomen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!