Sham Binda: “Waas van onduidelijkheid rondom 19 miljoen euro geldzending”

Sham Binda
Sham Binda
Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), plaatst vraagtekens bij de herkomst van de 19 miljoen euro geldzending van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die een week terug door Nederlandse autoriteiten op verdenking van witwassen in beslag is genomen. “Er is zo een groot waas van onduidelijkheden, waardoor je nog grotere twijfels krijgt in de economie. Er zijn zoveel zaken geëntameerd van geld dat gestolen is in dit land, maar niemand weet waar deze middelen zijn. Het geld is aangehouden, omdat de Centrale Bank een mogelijke verdachte is”, zegt de Akmos-voorzitter aan Dagblad Suriname. Geldverschepingen van de CBvS voor de deviezenbanken vinden nu al ruim vijf jaren plaats. De Nederlandse douane heeft vragen gesteld over de herkomst van de gelden. Binda benadrukt dat het Openbaar Ministerie in Noord-Holland wel grondige redenen moet hebben gehad om de moederbank te verdenken van witwaspraktijken. Hij vermoedt dat de justitiële autoriteiten de verschepingen rustig de afgelopen jaren hebben laten plaatsvinden om zodoende genoeg bewijsmateriaal te verzamelen. “De Centrale Bank gaat voor dat geld aardig wat vragen moeten beantwoorden. Wij als gemeenschap wachten op die verslaggeving”, aldus Binda.
Namen geldverzenders bekendmaken
Binda voert aan dat het de taak van de CBvS is om duidelijk aan te geven hoeveel geld exact in beslag is genomen en namens welke cliënten de lokale banken de geldverscheping hebben laten doen. “Men kan ons nog steeds geen exact bedrag geven. Men moet niet komen zeggen dat het geld van zakenlui is, want er zijn zoveel mensen die pseudo-bedrijven hier in Suriname hebben opgezet om geld wit te wassen. Een zogenaamd heel dure boetiek, de omzet is niks, maar er wordt wel veel geld overgemaakt en gestort. Dat is geen nieuwigheid”, benadrukt hij. Binda voert aan dat op zich ook de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties, MOT, als papieren tijger kan worden aangeduid. Volgens de MOT-wet zijn betalingen van boven de tienduizend dollar onderworpen aan een meldplicht. “Het is alleen maar een meldpunt, een administratieve handeling. Er moeten ook sancties erbij komen”, aldus de Akmos-topman.
Smokkel vreemd valuta uit Suriname zal toenemen
Internationale ontwikkelingen en de inbeslagname van de geldzending van 19 miljoen euro door de Nederlandse autoriteiten, hebben de euro in een vrije val in Suriname gebracht. Volgens de Akmos-voorzitter kunnen alle maatregelen die nu worden genomen door de cambio’s en banken aangeduid worden als ‘brandjes blussen’, omdat nu ook de smokkel van vreemd valuta uit het land zal toenemen. “Men gaat het geld dan ergens anders witwassen.” Verschillende banken hebben door de aanscherping van de internationale anti-money laundering regelgeving hun beleid voor kasstortingen aangepast. Zo worden stortingen van coupures van 200 euro en 500 euro niet meer geaccepteerd, terwijl voor stortingen vanaf SRD 25.000, USD 3.000 en 500 euro de herkomst van het geld moet worden aangegeven, inclusief naam, adres en woonplaats. Bovendien zullen stortingen boven de 3.000 euro niet worden geaccepteerd en zullen voor stortingen vanaf 500 euro een ‘handeling fee’ van 3% in rekening worden gebracht. “Als je de overmaking gaat beperken en meer regelgeving gaat invoeren, betekent het dat er ook minder goederen zullen worden geïmporteerd. Dan zal je een schaarste krijgen van bepaalde producten”, benadrukt Binda.
Cambio’s jagen mensen naar informele sector
Vanaf 17 mei mogen cambio’s ook geen valuta’s meer omzetten voor personen zonder een geldige legitimatie. “Wat zal hiermee worden gecontroleerd? Hebben zij de capaciteit van personeel om dat alle gegevens te verwerken? Neen! Je dwingt mensen die in het gareel lopen om eigenlijk buiten het gareel te lopen. Je jaagt mensen hiermee steeds weg in die informele sector. Er zijn genoeg informele cambio’s die bij ons allemaal bekend zijn. Ik zal niet schrikken als er nog meer maatregelen komen, zoals als je naar het buitenland gaat en dat je met gelimiteerd geld mag gaan. Laten wij elkaar dus niet voor de gek houden, want dit heeft geen goed eind”, benadrukt Binda.
FR

error: Kopiëren mag niet!