Patrick Kensenhuis: ‘Kordaat optreden tegen verdachten drugssmokkel’

Het NDP-assembleelid Patrick Kensenhuis pleit voor kordaat optreden tegen de verdachten die betrokken zijn geweest bij de uitvoer van drugs bijkans drie weken terug. Via de Johan Adolf Pengel Luchthaven is toen een hoeveelheid van 55 kilogram drugs afgevoerd in een kist van de Koningklijke Luchtvaartmaatschappij, de KLM. Het verboden spul zat verborgen in een dubbele bodem van de bagagecontainer. In deze zaak is inmiddels een aantal aanhoudingen gepleegd. Het betreft een leidinggevende van de SLM van de afdeling Documentatie, 3 medewerkers van de afdeling Security van de SLM, een medewerker van de technische dienst van de SLM, een medewerker van Luchthavenbeheer en een medewerker van het BID team. Kensenhuis wordt er niet goed van wanneer hij met deze onsmakelijke zaak wordt geconfronteerd. ‘Het is een deuk aan het imago van Suriname’, zegt hij fel tegenover Dagblad Suriname. En behalve deze deuk is Suriname in de verlegenheid gebracht.’
Niet de eerste keer
Kensenhuis legt de nadruk op dat het niet de eerste keer is dat drugs via de internationale luchthaven het land wordt uitgesmokkeld. Het verbaast hem ook niet dat dit vaker gebeurt, gelet op het feit dat juist de onderzoeksorganen en instituten die moeten zorgdragen dat geen drugs worden gesmokkeld, zelf debet zijn aan de drugssmokkel, dat zij zelf onderdeel zijn van de smokkel van het verboden spul en dat zij zichzelf schuldig maken aan de Wet Verdovende Middelen.
Open kleppen dichten
Wanneer in ogenschouw wordt genomen dat in total 5 werknemers van onze nationale carrier, de SLM ,1 medewerker van Luchthavenbeheer en 1 medewerker van het BID team zijn aangehouden, rijst bij het DNA-lid de vraag of er niet meer personen betrokken zijn bij deze drugsdeal. Vooral wanneer onder de loep wordt genomen dat er nog ‘open kleppen’ zijn waar ook deze personen de taak op zich hebben om er zorg voor te dragen dat er niet aan drugssmokkel wordt gedaan. En deze zijn: de militaire politie, douaniers, de security bij de luchthaven en medewerkers die belast zijn met het laden van de bagages in de kist. Kensenhuis onderbouwt zijn ongerustheid dat niet de garantie geboden kan worden dat deze onderdelen die onmisbaar zijn op de luchthaven, helemaal waterdicht zijn. Er moeten open kleppen zijn van waaruit drugssmokkel samen met de leden van de overige organen en instituten vrij plaatsvindt. Het assembleelid doet een beroep op de dienstdoende autoriteiten om deze open kleppen te dichten.
Verdachten afstraffen en eruit gooien
Kensenhuis neemt geen blad voor zijn mond over de verdachten die betrokken zijn bij de drugssmokkel. Hij vindt het verschrikkelijk dat deze personen die juist ervoor moeten waken dat er geen drugs uit het land gesmokkeld worden, zich met smokkelpraktijken bezighouden. ‘Ik hoop dat het Openbaar Ministerie heel uitgebreid onderzoek doet. De verdachten moeten afgestraft en eruit gegooid worden.’ De NDP-parlementarier zegt ook dat personen buiten de organisaties die als medeplichtig aangemerkt kunnen worden bij de drugssmokkel, ook vervolgd moeten worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!