Taarten en ice creams van Fernandes getest op microbiologische veiligheid

De bepaling van de bacteriologische kwaliteit en kwantiteit van Fernandes is een onderzoek die Joti Soman in de afgelopen 6 maanden heeft verricht om haar studie Agrarische Productie, met als oriëntatie Agroprocessing, te voltooien. Deze studierichting valt overigens onder de Faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus). Soman heeft op donderdag haar thesis verdedigd. In gesprek met Dagblad Suriname deelt zij mee dat haar onderzoek betrekking heeft op de mate waarin de taarten en ice creams van Fernandes microbiologisch veilig zijn voor consumptie. Vanwege de verscheidenheid in smaken moest er een selectie plaatsvinden voor het onderzoek. “Zo heb ik de aanwezigheid van coliforme en pathogene bacteriën en het kiemgetal onderzocht in de taarten en ice creams. De pathogene bacteriën zijn heel gevaarlijk; het kan voedselvergiftiging en infecties veroorzaken”, vertelt Soman. Om deze micro-organismen te kunnen onderzoeken in het laboratorium heeft zij observaties verricht in de productieruimtes van Fernandes. Daarna heeft zij de voedselproducten geselecteerd die risicogroepen vormen.
Zoals reeds verondersteld werd, is gebleken dat de taarten en ice creams van Fernandes geheel veilig zijn voor consumptie. “Fernandes heeft zelf ook internationale normen die ze hanteren. Daardoor worden de producten microbiologisch getest. Als het onder de norm valt, worden de producten afgeleverd voor de verkoop, anders niet. Als gecertificeerd bedrijf zorgt Fernandes voor de voedselveiligheid.” Uiteraard kan het voorkomen dat de voedselproducten niet de gewenste normen bezitten. “In zo een geval wordt het vernietigd. Bij icecream bijvoorbeeld wordt het opnieuw gesmolten als blijkt dat de norm niet behaald is. Men probeert dan om het opnieuw te verwerken zodat al die bacterien dood gaan. Als dit ook niet meer lukt, wordt alles vernietigd.” Soman waarschuwt dat de veiligheid van taarten en ice creams niet vanzelfsprekend is. Op social media bijvoorbeeld is er een trend waarbij individuen die niet bedrijfsmatig opereren, gebakjes voor verkoop aanbieden. Het risico voor coliforme en pathogene bacteriën in deze taarten/cakes is hier niet uitgesloten, benadrukt Soman. “Ik raad het dus ten zeerste af om op onbekende plaatsen gebakjes te kopen”, luidt het advies van Sonam tot slot.
KSR

error: Kopiëren mag niet!