‘Elke idioot weet dat je geen ananas op Wageningen kan planten’

Er is een overschot aan groenten en fruit in het district. De overheid moet afzetmarkten voor de lokale ondernemers zoeken
Er is een overschot aan groenten en fruit in het district. De overheid moet afzetmarkten voor de lokale ondernemers zoeken
Boeren van Wageningen zijn misnoegd over de manier waarop overheidsfunctionarissen op een goedkope manier politiek wensen te bedrijven met de agrarische sector. De misstanden bij de rehabilitatie van de droog- en pelfaciliteiten van de Stichting Machinale Landbouw (SML) worden gecamoufleerd met beloften om de landbouwsector in het ressort verder uit te breiden. Afgelopen woensdag hebben overheidsfunctionarissen middels een filmpresentatie geprobeerd om de ongeveer 160 aanwezigen ervan te overtuigen dat het ressort potentie heeft om de landbouwsector uit te breiden. Echter, bij indringende vragen over de toekomst van de droog- en pelfaciliteiten werden de lippen stijf gehouden. “Elke idioot weet dat je geen ananas op Wageningen kan planten. Er wordt nu al zoveel door verschillende boeren geplant, maar de mensen krijgen geen enkele ondersteuning van de overheid. De boeren hebben ook geen afzet. Dat zijn de zaken waarmee de mensen geholpen moeten worden. Nu wil men zogenaamd meer gaan planten, maar het is pure misleiding”, zegt een ingewijde aan Dagblad Suriname.
LVV-minister Lekhram Soerdjan zei in april dat het bedrijf Westland Sama Group een deal met SML heeft om de pelmolen op te knappen en de operations op zich te nemen. “Er is geen juridische grondslag. Wie repareert en hoeveel heeft dit alles de Staat gekost? Niemand kan ons dat vertellen, terwijl het om staatseigendom gaat”, zegt de bron, die beweert dat zelfs de raad van ministers weinig informatie over deze kwestie krijgt. In maart werd al alarm geslagen toen de plaatselijke gemeenschap opmerkte dat alles op het bedrijfsterrein werd gesloopt en als oud ijzer werd verkocht. De betreffende ondernemer weigerde toen concreet in te gaan op vragen van de krant.
FR

error: Kopiëren mag niet!