Onderzoek gestart naar oorzaak afkeuring ontwerp Academisch Medisch Centrum

Frontfoto 1De regering heeft gisteren een onderzoek gestart om na te gaan wat de exacte oorzaak is waarom de Islamic Development Bank (IsDB) besloten heeft af te zien van de USD 70 miljoen financiering van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU). Het ontwerp wijkt volgens een brief van 17 april af van de afspraken die gemaakt zijn met de bank. Arbeid-minister Soewarto Moestadja deelde De Nationale Assemblee (DNA) dinsdagmiddag mee dat de regering op dit moment geen antwoord heeft voor de indringende vragen van het college, maar wel alles eraan doet om het mislopen van dit project tot het uiterst te onderzoeken. “Het kan best zijn dat na het onderzoek koppen gaan rollen, maar laat het onderzoek eerst plaatsvinden”, stelde de bewindsman die met een mond vol tanden verder naar het college toekeek.
VHP-assembleelid Krishna Mathoera vindt dat hiermee een deuk in het is ontstaan in de vertrouwensrelatie tussen Suriname en de IsDB. Zei eist dat de kop van Financiënminister Gillmore Hoefdraad hier moet rollen, omdat de bewindsman als ambassadeur bij de IsDB een maand lang niets over deze kwestie aan de volksvertegenwoordiging heeft door gecommuniceerd en tegelijkertijd ook niets heeft gedaan om op tijd in te grijpen. Dat de bewindsman via de media laat doorschemeren dat koppen binnen de Project Implementatie Unit (PIU) onder leiding van Lothar Boksteen zullen rollen, ziet de politica als een ‘show’. “We hebben afspraken gemaakt en wij zijn die afspraken niet nagekomen. Het betekent dat Suriname heel veel onkosten heeft gemaakt. Onkosten die weer betaald zullen moeten worden door het volk van Suriname. Eigenlijk moest de kop van de minister als eerste zijn gerold. Het gaat om dezelfde man die vanaf 2015 als ex-governor van de Centrale Bank, met een ex-salaris van SRD 80.000, niet in staat is geweest de waarde van de Surinaamse munt te verdedigen. In feite moet hij zelf een voorbeeld geven en bedanken”, aldus de politica.
Brief door Hoefdraad verzwegen
Mathoera voert aan dat het een ernstige zaak is wanneer de brief van de IsDB op 17 april naar financiënminister Gillmore Hoefdraad, IsDB-ambassador namens Suriname, wordt gestuurd en deze zaak helemaal niet via de regering wordt doorgecommuniceerd met De Nationale Assemblee. Pas op 15 mei, bijna een maand later, wordt deze kwestie via een klokkenluider naar buiten gebracht. “Zo een belangrijk aspect is door de bewindsman verzwegen voor de Surinaamse samenleving. Als er niets aan de hand is, waarom is hij niet naar het huis van het volk gekomen? De ministers in deze regering zijn niet transparant en komen elke keer na het uitlekken van informatie met een mooi verhaal. Hetzelfde is ook gebeurd tijdens de openbare vergadering. Nu moeten wij weer vrolijk verder totdat over drie maanden weer iets aan de hand is”
USD 1,78 miljard aan extra projecten was voor-de-gek-houderij
De VHP’er verwijst naar het Herstel- en Stabilisatieplan waarin anderhalf jaar terug opgenomen werd dat USD 1,78 miljard aan projecten met behulp van de IsDB in Suriname zullen worden uitgevoerd. “Geweldige projecten. Het AMC-Su project is al vanaf 2014 voorbereid en moest al in 2020 al zijn afgebouwd. In vier jaren is de regering niet eens in staat geweest om USD 70 miljoen gedegen in te vullen. Het heel Herstel- en Stabilisatieplan was dus voor-de-gek-houderij. Het was de samenleving beloven om de gemoederen toen te sussen, waardoor de regering vrolijk verder kon gaan. Het is duidelijk dat deze regering niet geïnteresseerd is in het verbeteren van de economische situatie. In de acht jaren zijn wij alleen maar achteruit gegaan”, aldus Mathoera.
NDP bedekt alles met mantel der liefde
De politica benadrukt dat het huidig regiem een regiem is waar er niet ingegrepen wordt. “Ik ga ervan uit dat als Suriname een project indient, het project goed beschreven, doordacht en besproken is waarna ook duidelijke afspraken tussen beide partijen zijn gemaakt. Maar de NDP-regering houdt er niet van om op tijd in te grijpen. De enige plaats waar men ingrijpt, is rancuneus en bedreigend handelen tegen mensen die oppositie tegen hun beleid voeren. NDP treedt gewoon niet binnen hun eigene gelederen op, maar alles wordt met de mantel der liefde bedekt”, aldus Mathoera.
FR

error: Kopiëren mag niet!