Hindoestaanse immigratie wordt 2 maanden herdacht

Hindoestaanse immigratie wordt van het jaar maar liefst 2 maanden gevierdOp 5 juni 2018 zullen diverse groepen 145 jaar Hindoestaanse Immigratie herdenken. Er zullen in dit kader enkele grote activiteiten ontplooid worden die maar liefst 2 maanden lang zullen duren. Er zijn 2 organisaties in Nickerie die de activiteiten in Nickerie zullen overzien. Te Kwatta zullen de Kwatta Sportbond en de landbouwcoöperatie en in Saramacca de dc de activiteiten overzien. CUS zal alle activiteiten in het NSHI en op het plein managen. Dat zijn dus enkele van de hoofdlocaties waar er activiteiten ontplooid zullen worden. Echter zullen er in alle overige districten kleine activiteiten gehouden worden.
Cultuur het cement van de samenleving
De 24.000 achterblijvers onder de immigranten in Suriname hebben uiteindelijk gezorgd voor ongeveer 125.000 nazaten. Rajen Baldew, secretaris bij Nationale Commissie voor herdenking van de Hindoestaanse Immigratie, stelt dat we ‘grote exponentiele groei mochten zien zeker als het gaat om het aantal Hindoestaanse nazaten in vergelijking met Guyana’. “Tevens is die verbondenheid dat op het schip is ontstaan op weg naar Suriname, over de jaren heen gegroeid en dat is reden genoeg om dit lustrum breed uit te pakken. Suriname is een gefragmenteerde samenleving, niet alleen tussen etnische groepen maar binnen de groepen ook. Cultuur is het cement van de samenleving, zonder cultuur is de samenleving niets. Ondanks de subtiele kleine groepen wil je een feest bouwen. De organisatie is in dit kader reeds in oktober van het vorig jaar begonnen”, zegt Baldew. De commissie is tijdig gestart met de organisatie, alleen om een prachtig programma te garanderen, mogelijke overlappingen tegen te gaan en om een goede spreiding van de activiteiten te bereiken.
Eerste activiteiten op 25 mei
De eerste activiteiten beginnen op 25 mei met Kathak dans. Enkele grote activiteiten zullen zijn een seniorendag, worstelcompetities, een Sarnami essay competitie, waarbij jongeren op school een stuk moeten schrijven over Hindoestaanse immigratie, de komst van een Indiase groep, opening van een expositie, de huldiging van 145 mensen die zich sociaal-gemeenschappelijk verdienstelijk hebben gemaakt, een kindertekencompetitie, een zangvogelwedstrijd en de onthulling en eventuele vernoeming van straatnamen. Al met al een vol programma, waarbij er zelfs activiteiten zullen zijn na 5 juni. De activiteiten zullen plaatsvinden van 5 mei tot en met 10 juni en verder 16 juni en 19 juni. De commissie roept de samenleving op het programma goed in de gaten te houden.
NK

error: Kopiëren mag niet!