Ai Sranan, mi moi switi kondre! Mooi Suriname is Nu De Pineut

Tegenwoordig, vraag ik me vaak af of we nog echt in Suriname leven, wanneer ik naar het nieuws luister en het goed tot me moet doordringen dat ik niet droom. We hadden een mooi Suriname. Thans is het verworden tot een land van criminaliteit van de hoogste orde, geweld, drugs, diefstal, , angst, rancune, misleiding, verdeeldheid en ook armoede bij het grootste deel van het volk. Verder ook een land vol onverdraagzaamheid, wild-west, normen- en waardeloos, moraal- en ethiekloos, ga zo maar door…. Bij het vernemen van het geval van de zeeroof, een week terug, stond ik heel lang stil. Er ging op dat moment heel veel in mij om. Het kan niet waar zijn, dacht ik, maar langzaam drong het wel tot me door dat het om lokaal nieuws gaat. Ja, dit is het gevolg van wanneer je geleerd is en wordt om op te ruimen wie jou in de weg staat en natuurlijk zoeken kwaadwilligen, in dit geval “de buren” naar dergelijke locaties, waar niets fout is. Als het een verrekening is tussen “kinderen van onze buur”, waarom vechten ze het dan niet uit in hun wateren; natuurlijk zoeken ze een locatie uit waar het troebel water is, waar er God, noch gebod is en waar steeds weer zand over zaken wordt gestrooid om het snel te kunnen vergeten. Ondertussen is ons land c.q. zijn onze wateren bloedig vervuild en we moeten hier niet licht over denken. Op een bepaald moment zal er geen zand genoeg zijn om over vloek op vloek te strooien. Er is over en weer discussie geweest over het feit of er al dan niet te laat actie ondernomen is of niet. Ik ben van mening dat meteen na het bericht, het NCCR een opvanglokatie had moeten instellen om getroffenen op te vangen en getrainde counselors moeten inzetten voor de begeleiding. Dit is een handeling welke binnen een uur op gang kan komen. Het inzetten van vaartuigen e.d. behoeft natuurlijk iets meer coördinatie, maar een goede rampenhulp-organisatie is van dien aard stand by en kan binnen enkele uren operationeel zijn; niet na 2 dagen. Ook een reactie van een regeringsleider, hetzij de president of vice-president, bleef uit. Met de hedendaagse technologie is een dergelijke actie eveneens binnen een fractie van tijd een feit.
Naast dit verschrikkelijk nieuws, is natuurlijk al het andere aan de orde van de dag. Zo ook de kwestie Suralco, waarbij een brief vanuit de directie zou zijn gestuurd naar de dc, om de ontmanteling geheimzinnig aan te vangen. Het eerste dat in mij opkwam is het gegeven dat de directeur toch een geboren en getogen Surinamer is en toch ervan op de hoogte is dat e.e.a. via het parlement behandeld dient te worden. Is het dan ook weer een ingezet corruptie-instrument om de Amerikaanse directeur te vervangen door een Surinaamse, omdat laatst- genoemde gemakkelijker met zijn Surinaamse jas-das criminelen een mooie njan ten eigen bate achterover drukt. Noemen deze individuen zich oprechte Surinamer? Weer is dus een kleine groep geslepen boeven bezig zich een mooi fortuin te doen verkrijgen, voor eigen belang en eigen gewin. Is de president daarom bepaalde gemaakte afspraken, zogenaamd “vergeten”?
Vandaag haalt de onsmakelijke schandelijke kwestie betreffende het volkswoningbouwproject te Richelieu in Commewijne het nieuws, waar hardwerkende mensen worden opgeschrikt door het bericht dat hun ” verkregen rechtszekerheid” bij mededeling van de toenmalige minister Relyveld, een grote onwaarheid blijkt te zijn. Weet de president ook niets van het beslag dat dateert van oktober 2016? Waarom wordt het volk zo vermorzeld?
Het is duidelijk. Alle moois dat was beloofd, is leugen. We zouden alleen een beetje moeten bezuinigen; nu blijkt dat er werd bedoeld dat ons uithongering, vernedering en einde verhaal met gruwelijke ontknopingen wordt toebedeeld. Waar hebben we dit aan verdiend?
J.I.T., een oprechte rechtgeaarde, in hart en nieren, burger van Suriname

error: Kopiëren mag niet!