Minister Tsang: “Authentiek ondernemerschap moet leidend zijn voor ontwikkeling van ons land”

Nizaad Bissumbhar, voorzitter van de Suriname India Chamber of Commerce and Industry (SICCI), gaf tijdens de lancering hiervan te kennen dat India economisch aan het ontwaken is. Dit, vanwege de faciliterende rol van de Indiase autoriteiten naar de ondernemers toe, waaronder het bieden van toegang tot energie en grond, toegewijde arbeiders en fiscale incentives. Stephen Tsang, minister van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T), is zich ervan bewust dat die faciliterende rol in Suriname niet is wat het wezen moet. “Het is mijn geloof dat het authentieke ondernemerschap leidend moet zijn in de ontwikkeling van ons land, waarbij wij als overheid, in het bijzonder HI&T, faciliterend optreden. Momenteel is dat niet altijd het geval. We kunnen niet morgen al in staat zijn om 24/7 perfecte ondersteuning te geven. Maar het is belangrijk om te constateren dat deze mindshift een steeds duidelijke gewaarwording wordt binnen de overheid”, beaamde de minister. Hij bestempelt de mondiale business approach van India als een healing power.
Faciliterende rol Surinaamse overheid
Volgens Tsang hebben de Surinaamse autoriteiten in de afgelopen jaren ook getracht om ondernemers te faciliteren. Ter illustratie noemde hij het verbeteren van de energievoorziening ten behoeve van de grootschalige industrie. “Daarbij is er recentelijk ook een nieuwe elektriciteitswet aangenomen in het parlement.” Vervolgens somde hij het Telesur nationaal breedband project op dat in 2019 gefinaliseerd moet zijn in Groot-Paramaribo en het binnenland. “De leidende gedachte hierachter is de digitalisering van de toekomst. Niet alleen in de wereld, maar ook voor de inclusiviteit van ontwikkelingsmogelijkheden binnen Suriname.” De opzet van het KMO-fonds bij HI&T ter bevordering van de financiering van kleine en grote investeerders, is eveneens een project dat Tsang faciliterend noemt. Daarnaast wordt beoogd om decentralisatie van HI&T te bewerkstelligen middels dependances op onder andere Albina, Moengo, Lelydorp, Atjoni en Nickerie. “Onze taak als overheid is om deze fundamenten verder te verfijnen tot een model dat werkt voor Suriname.”
Overstap naar solar energy
De public private partnerships is eveneens een centraal uitgangspunt van de minister. “We kijken uit naar private sector initiatieven, die kunnen inspelen op breedband ontwikkelingen in Suriname en dienstmogelijkheden voor het opzetten van een technologische helpdesk en online educatie en dataservers.” De minister heeft tevens belangstelling voor het solar energy systeem. Hiermee kan namelijk het huidig energiebalans duurzaam gemaakt worden. Dit betekent dus het afbouwen van de dieselstroom. “De chamber kan als katalysator in de relatie met India ondernemers interesseren om in Suriname duurzaam te produceren en ons land te beschouwen als het logistiek centrum in de kleine markt. Een ieder heeft een rol bij het verslaan van de concurrentie: overheid, ondernemers, bedrijfslevenorganisaties en werknemersorganisaties. Door samenwerking kan Suriname haar rapportcijfers op de internationale rankings verbeteren en de vruchten plukken van een positieve handelsbalans”, aldus minister Tsang.
KSR

error: Kopiëren mag niet!