Getrouw: ‘Juiste aantal vissers betrokken bij zeeroof niet duidelijk’

De persconferentie belegd gisteren over de samenwerking tussen Suriname en Guyana bij kwestie zeepiratenaanval (foto: Ricky Bahadoersingh)
De persconferentie belegd gisteren over de samenwerking tussen Suriname en Guyana bij kwestie zeepiratenaanval (foto: Ricky Bahadoersingh)
Buurland Guyana zal alle ondersteuning aan Suriname geven om de daders van de brute zeeroof van enkele dagen terug aan te houden en te berechten. “De Surinaamse overheid mag rekenen op alle aanwezige informatie over de verdachten die betrokken waren bij deze tragedie”, zei Khemraj Ramjattan, Guyanese tweede vicepresident tevens minister van Publieke Veiligheid, gisteren op een persconferentie. De Surinaamse autoriteiten werken bij dit onderzoek nauw samen met de regering van buurland Guyana. Dertig verdachten zijn ondertussen aangehouden. Ramjattan complimenteerde de snelle acties die door Surinaamse autoriteiten zijn ondernomen, maar vindt dat meer moet worden gedaan om klaarheid te brengen over het lot van de vermiste 12 vissers. Het is volgens justitieminister Stuart Getrouw echter niet duidelijk hoeveel vissers precies betrokken zijn geweest bij de brute zeeroof, die op 27 april is gepleegd op Surinaamse wateren. “Het juiste aantal van vissers die op dat moment betrokken waren, kunnen wij niet aangeven. Er is wel gesteld dat er per boot 4 mensen en een kapitein waren”, benadrukte de bewindsman. Voor zover nu bekend is, hebben zowel de slachtoffers als de verdachten de Guyanese nationaliteit.
OM moet groen licht geven voor identificatie lijken
Tot nu toe zijn 3 lichamen van vermoorde vissers geborgen, terwijl 5 mensen de aanval hebben overleefd. Familieleden van de vermoorde vissers willen dat zo snel als mogelijk overgegaan wordt tot de identificatie van deze ontzielde lichamen. De Justitieminister benadrukte dat het Openbaar Ministerie de instantie is die hiervoor groen licht moet geven. Er zal daar rustig op moeten worden gewacht. Ondertussen gaat de zoektocht naar slachtoffers normaal door. Inmiddels is volgens Getrouw formeel ook een nota uitgegaan naar buurlanden Frans-Guyana en Guyana, waardoor de zoektocht kan worden opgevoerd.
Benschop: ‘Hoe dat gaat geschieden, weten wij niet’
Minister Ronni Benschop van Defensie blijft bij zijn standpunt dat hij de vissers over een week weer veilig op zee kan laten vissen. “Hoe dat gaat geschieden, weten wij niet, maar wij zijn bezig”, benadrukte de bewindsman die wederom vaag bleef. Volgens zijn collega Getrouw zal het mogelijk gaan om een samenwerking tussen de politie, defensie en de kustwacht. Na het slechte nieuws is de controle op de wateren opgevoerd. Terstond heeft Suriname ook assistentie gehad van de Frans- Guyanezen.
Guyanezen geschokt
Ramjattan voerde aan dat zijn bezoek aan Suriname bedoeld is om zoveel als mogelijk de familieleden van slachtoffers bij te staan in deze moeilijke periode. Uit gesprekken afgelopen zondag op de Guyanese ambassade is volgens hem duidelijk komen te staan dat de mensen ernstig geschokt zijn over het incident. “Het enige wat wij de mensen hebben kunnen voorhouden, is dat de Guyanese en Surinaamse overheden alles eraan zullen doen om hun bij te staan en de daders zo snel als mogelijk te berechten”, stelde de Guyanese vicepresident.
Afspraken voor toekomstige samenwerking
Getrouw voerde aan dat zondag Ramjattan hier samen met een delegatie in Suriname is opgevangen. “Maandagmorgen is een constructieve vergadering belegd, waarbij wij de delegatie deelgenoot hebben gemaakt van de handelingen van het KPS, welke onder leiding staan van het Openbaar Ministerie. Er zijn afspraken naar de toekomst toe gemaakt om gezamenlijk te werken aan het opvangen en voorkomen van dergelijke gevallen.” Ramjattan is volgens planning gisteren teruggevlogen naar Guyana. De overige officieren van het Guyanese korps vertrekken vandaag.
FR

error: Kopiëren mag niet!