Suriname kan dit jaar 18 nationale vrije dagen tellen

1 Suriname kan in 2018 wel 18 nationale vrije dagen tellenDe Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaar van 145 jaar Hindoestaanse Immigratie, 155 jaar Keti Koti en 165 jaar Chinese Immigratie, onder voorzitterschap van Henk Herrenberg heeft desgevraagd verklaard, dat 5 juni 2018, de datum waarop 145 jaar Hindoestaanse Immigratie wordt herdacht, waarschijnlijk een nationale vrije dag zal zijn. 5 juni is een nationale herdenkingsdag, wat niet inhoudt dat het gebruikelijk een vrije dag is. De president van de republiek bepaalt zulks! Aangezien het om een jubileumjaar (bigi yari) gaat, is het te verwachten dat hierover positief beslist zal worden indien relevante maatschappelijke organisatie het verzoek doen. Hetzelfde geldt voor de herdenking van de Chinese immigratie. Keti Koti is al een herdenkingsdag en vrije dag. Bovendien geldt dat als 1 juli op een zondag valt de daarop volgende maandag niet gewerkt hoeft te worden.
De herdenkingskalender van Biza
Volgens de kalender van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de nationale herdenkingsdagen die tevens nationale vrije dagen zijn: Nieuwjaar, Chinees Nieuwjaar, Dag van Bevrijding en Vernieuwing, Holi Phagwa, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Dag van de Arbeid, Keti Koti, Idul Fitre, Dag der Inheemsen, Idul Adha, Dag der Marrons, Divali, Onafhankelijkheidsdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Dat zijn er 16 in totaal. Als de Hindoestaanse immigratie en de Chinese immigratie erbij komen, wordt dat 18.
Adviserende rol
De Commissie van Herrenberg en de zijnen zal de president en de regering adviseren betreffende de wijze waarop het jubileumjaar van de Hindoestaanse, Chinese en Ketiti Koti door de natie op een gepaste en succesvolle wijze kan worden herdacht. ‘Samen met elkaar, gecoördineerd en landelijk. In goed overleg met de relevante maatschappelijke organisaties zullen er gerichte stappen worden gezet tot duurzame samenwerking, teneinde een gezamenlijke nationale herdenking van deze memorabele dagen te realiseren’, kwam naar voren tijdens een persbriefing in het perscentrum van het kabinet van de president.
Hindostaanse of Hindoestaanse immigratie?
Volgens de Nederlandse taalkunde wordt Hindoestaanse met ‘oe’ geschreven. De Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaar schrijft dat woord zonder de e. Achter deze taalvrijheid schuilt de geloofsovertuiging van de Hindoestaanse immigranten. Deze bevolkingsgroep werd bij aankomst overwegend uitgemaakt door Hindoes en Moslims. Hindoeïsme is een religie. Door Hindoestaanse in verband met de immigratie uit India met oe te schrijven, zou het kunnen voorkomen dat de identiteit van de Moslim verdoezeld wordt. Surinaamse belangengroepen en filosofen zijn daarom met het ‘briljant idee’ gekomen om in dit kader Hindostaan met een o te schrijven. Niet iedereen in Suriname volgt deze schrijdwijze. Sommige radicale Hindoestanen vooral houden het op oe.
HD

error: Kopiëren mag niet!