Brunswijk wil bundeling Marrons en Javanen voor verkiezingen 2020

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de politieke partij Abop, wil een landelijke bundeling van alle Marrons en Javanen om de verkiezingen van 2020 tegemoet te gaan. Dit voorstel deed hij zaterdagavond in het partijcentrum van de Pertjajah Luhur (PL), waar de 75ste geboortedag van PL-topman Paul Somohardjo werd herdacht. Brunswijk stelde voor dat alle Javanen in Suriname zich bundelen onder leiding van Somohardjo, terwijl de Marrons van stad en binnenland zich ook gaan bundelen. Hierna kunnen Abop en PL samen de strijd voeren om de macht over te nemen in 2020. “Met 20 Javaanse of Marronleiders zal dat niet lukken”, zei Brunswijk. De Abop-topman erkent dat hij en Somohardjo in 2010 een grote fout hebben gemaakt door te helpen Desi Bouterse tot president te maken. “We dachten dat hij zaken zou veranderen, maar integendeel heeft hij er wat was, kapot gemaakt”, zei Brunswijk. “A Jampanesi disi ne frede. Daarom wil ik zij aan zij met hem de strijd aangaan.”
Dezelfde oproep, maar dan alleen voor Javanen, deed ook PDO-voorzitter Waldy Nain. “Waarom kunnen wij Javanen, mensen die op mij lijken, zich niet bundelen tot een grote partij. Als Oost-Duitsland en West-Duitsland na zoveel gevechten nu 1 grote Duitsland is geworden, moet het bij ons ook lukken. Kijk maar naar Noord-Korea en Zuid-Korea, die komen nu ook bijeen in ‘s landsbelang”, opperde Nain.
Ook John Nasibdar, voorzitter van Nieuw Suriname (NS), propageerde openlijk een samenwerking tussen PL en NS. “Nieuw Suriname powert Somohardjo en de PL. Deng mang tak Somo klari keba. Mi tak Somo klari foe klaar deng”, aldus Nasibdar. Hij merkte op dat Somohardjo in een goede conditie verkeert, ondanks hij nu 75 jaar oud is. Nasibdar was samen met zijn partijgenoot Leakat Mahawatkhan aanwezig in het PL-centrum.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!