PL-structuren accepteren pensioen Somohardjo

PL-topman Paul Somohardjo swingt met levenspartner Aminah Pardi (foto: Regilio Derby)
PL-topman Paul Somohardjo swingt met levenspartner Aminah Pardi (foto: Regilio Derby)
De structuren van de Pertjajah Luhur (PL) accepteren het feit dat hun voorzitter en politieke leider, Paul Somohardjo, na de verkiezingen van 2020 niet meer actief zal zijn in de politiek. Dit deelde Hendrik Setrowidjojo mee tijdens de viering van de 75ste jaardag van Somohardjo. “Wij accepteren het besluit van de voorzitter. Met z’n allen moeten we zorgen voor de vervanging van deze post. Het zal een moeilijke opgave zijn, maar we hebben kader om dat aan te kunnen”, zei Setrowidjojo, voorzitter van de partijraad van de PL. Op de jaardagviering van Somohardjo waren vrijwel alle oppositionele partijen aanwezig, waaronder de VHP, Abop, NPS, KTPI, Nieuw Suriname, Palu en PDO. Ze brachten allemaal kort ook hun felicitatieboodschap over aan de PL-voorzitter.
Waldy Nain, de huidige voorzitter van de PDO, heeft jarenlang samen opgetrokken met Somohardjo. Hij ging even terug in de tijd. “We hebben samen gestreden op alle fronten, maar Somohardjo was altijd op de voorgrond. Het begon bij de grote staking in 1973. We kwamen bij elkaar en spraken altijd over de politiek en om de politiek in te gaan. Niet lang hierna werd Somhardjo gekozen tot parlementariër namens de NPS. Ik heb toen gekozen om de PNP te ondersteunen. In 1974 werd Stichting Pendawalima opgericht en ben ik ook daar lid van geworden samen met Somohardjo”, vertelde Nain. “We hebben samengewerkt tot 1982, toen de woelige periode aanbrak. Ik werd 8 maanden opgesloten, Somohardjo vertrok naar Nederland. In 1987 heb ik de Pendawalima nieuw leven ingeblazen en meegedaan aan de verkiezingen. Intussen was Somohardjo weer bijgekomen”, gaf Nain aan.
Nog twee bergen te beklimmen
VHP-topman Chan Santokhi memoreerde dat Somohardjo verschillende bergen en dalen heeft gepasseerd in zijn leven. “Met zijn 75ste jaardag heeft hij weer een top van een berg bereikt. Je hebt ook diepe dalen gekend, waaronder verraad, maar je bent er steeds uit gekomen. Je hebt ook de top bereikt verschillende keren, met functies als die van ministers en DNA-voorzitter. Maar er zijn nog 2 bergen in het vooruitzicht, die geklommen moeten worden. Een vol met corruptie, crisis en ellende. Deze moeten we overwinnen. En een andere met hoop en geloof om het land weer tot bloei te brengen”, aldus Santokhi.
Palu-voorzitter Jim Hok merkte op dat wat aan Somohardjo is gegund, niemand hem kan ontnemen. “Momenteel is er geen ontwikkeling in het land, doordat de bevolking verdeeld is. We moeten samenwerken, naar het model wat Somohardjo altijd propageert, te weten het Gotong Rojong-systeem.” KTPI-voorzitter Willy Soemita was afwezig door ziekte, maar werd vertegenwoordigd door Rudolf Partoredjo. Volgens Partoredjo ziet Somohardjo er nog jong uit. “Zoals hij dat zelf zegt, gaat hij niet alleen nog heen en weer, maar ook op en neer. Ik wil Pertjajah Luhur in 2020 terug in de regering zien.”
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!