‘Onderwijs is geen probleem, onderwijs is een kans’

Onder dit motto wil de NPS-werkgroep Onderwijs van het Japin het agressief gedrag op scholen aan de kaak stellen. Dit, door het houden van een lezing onder coördinatie van Gracia Ormskirk, waarbij Renate Wouden, Emmy Hart en Harry Mungra presentaties zullen houden.
Gesteld wordt dat agressief gedrag op scholen een veel voorkomend verschijnsel is. Hierover moet een brede nationale discussie op gang worden gebracht. De werkgroep meent dat aan de hand van de uitkomst, analyses en toepassing van die zaken in de praktijk een gezonde natie met verdraagzaamheid gevormd kan worden. Er wordt op gewezen dat binnen de school het klassenklimaat een belangrijke rol inneemt en een grote invloed heeft op leerprocessen. De leerkracht moet trachten het klassenklimaat zo positief mogelijk te beïnvloeden, zodat leerlingen zich veilig en vooral geaccepteerd voelen. Er moet in de school sprake zijn van orde en veiligheid.
Klassenmanagement is in het gehele traject van belang, omdat het te maken heeft met hoe de leerkracht en de leerling met elkaar omgaan. Daarnaast moet er een goede relatie zijn tussen leerlingen en leerkrachten. Dit zorgt voor vermindering van ordeverstoring. Volgens de NPS-werkgroep zal de leerkracht zich aangenaam moeten opstellen naar de leerling toe. Daarbij moet niet alleen gelet worden op de communicatie onderling, maar ook de blik, lichaamshouding, stemgebruik en alle non verbale signalen zijn van belang. Immers, leerlingen spiegelen zich aan de leerkracht.
Vragen die hierbij beantwoord moeten worden, zijn onder andere:
– Hoe spelen leerkrachten op het veranderlijk gedrag in bij de leerlingen en komt het niet tot ongewenst gedrag naar de leerkracht toe?
– Is elke leerkracht goed uitgerust met de wijze van aanpak bij dergelijk gedrag?
Leerkrachten hebben als grondgedachte om hun leerlingen zoveel mogelijk uit te dagen om te leren. Zij worden derhalve niet graag geconfronteerd met ongewenst gedrag van leerlingen.
De werkgroep Onderwijs wil hierbij een bijdrage leveren om handvaten aan te reiken hoe ongewenst gedrag van leerlingen naar leerkrachten toe kan worden aangepakt. De lezing en debat is in Grun Dyari op zaterdag 5 mei 2018 en begint om 18.30 uur. De inloop is om 18.00 uur.

error: Kopiëren mag niet!