Bijkans 500 grondbeschikkingen uitgereikt in Commewijne

AFGIFTE TAMANREDJO (1)Na decennialang mochten bewoners van de rechteroever van Commewijne hun grondpapieren in ontvangst mogen nemen. Dit historisch moment vond op vrijdag 04 mei 2018 plaats, respectievelijk op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en op Tamanredjo, in het district Commewijne. In deze fase zijn er bijkans 500 grondbeschikkingen uitgereikt in het district.
Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) geeft in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) aan dat er wel enkelen zijn die ooit een bereidverklaring hebben gekregen, maar door onverklaarbare redenen de stukken in ongerede zijn geraakt. Vervolgens zijn de stukken bij verkeerde personen terecht gekomen, die in een later stadium voor ongerief zorgde.
Het idee van de ondernemers uit het gebied om het grondrechtenvraagstuk van de plaatselijke bewoners in orde te maken werd door het ministerie toegejuicht, waarna het zoekwerk begon door de archieven opnieuw open te slaan. De mensen zijn geholpen aan een figuratieve kaart, waarvan vandaag de bereidverklaringen zijn uitgereikt. Het is een historisch moment voor de mensen die alvast in aanmerking zijn gekomen. De rechtszekerheid is hiermee gegarandeerd voor de ontwikkeling, gelet op de toeristische activiteiten die nu in volle gang zijn en waar zij kunnen meeliften in het geheel.
Districtscommissaris (DC) Adjaikoemar Kali van Commewijne gaf in zijn reactie aan dat bewoners van het ressort Bakkie en de omliggende plantages na bijkans 50 jaren grondbeschikkingen hebben ontvangen. Later op de middag zijn er ook grondbeschikkingen op Tamanredjo uitgereikt, in het district Commewijne. “Niet op de dag van audiëntie alleen, maar ook op de overige dagen komen er mensen uit het district langs met grondvraagstukken. Het ministerie is bezig de enorme achterstand in te lopen”. Wachtende bewoners kunnen zich alsnog op het commissariaat laten registreren en mogelijk over enkele maanden hun grondpapieren in ontvangst nemen, aldus de burgervader van Commewijne.

error: Kopiëren mag niet!