Voorzitter Douanebond: “Douane is hart Surinaamse economie”

In het kader van de zogenoemde hervorming binnen de douanedienst zijn er onlangs in de leiding als op ambtenarenniveau, vervangingen doorgevoerd door minister Gillmore Hoefdraad. Douaneambtenaren waren hierdoor geschokt en zien hun eigen positie in onzekerheid. Volgens Hoefdraad zal de nieuwe leiding een aantal belangrijke opdrachten meekrijgen, zoals het verhogen van de inkomsten voor de Staat Suriname. De Douanebond zocht naar een minder vaag uitleg. De bond hield in dit kader gisteren op het Havencomplex een algemene ledenvergadering, waarbij een groot deel van de douaneambtenaren aanwezig was. Opmerkelijk was dat bijkans alle loodsen op de Dr. Jules Sedney Haven van Paramaribo op het moment van de alv lam lagen.
Joyce de Vlugt, voorzitter van de Douanebond, stelde in dit kader na de alv tegenover journalisten dat de douane het hart is van de Surinaamse economie. “De haven is zeer belangrijk. Wij zijn daarom een bestuur dat probeert om in overleg met de minister zaken tot goed einde te brengen. Als wij acties zouden voeren, wat zou het betekenen voor dit land? Daarom zijn wij voorzichtig. Als wij acties zouden voeren, ligt de hele economie lam. Als de haven gesloten wordt, kan geen enkele lading weg. Alles zal platliggen. Wij praten over miljoenen aan verlies. Wij willen ook niet dat het zo ver komt. Wij zien dat de minister het tot een goed eind zal brengen voor ons”, meent de voorzitter.
Andreas Talea, directeur NV Havenbeheer Suriname, moest gisteren nog terugkoppelen met zijn medewerkers om te kijken naar het effect van dit tijdelijke oponthoud. Hoewel Talea niet kon praten over de financiële aangelegenheden, gaf hij De Vlugt gelijk. “Als zij dat zo aangeeft, is het zo. Als de douane niet werkt, is er geen activiteit op de havens”, meent de directeur. Echter moet wel worden opgemerkt dat het veelal de ondernemers zijn die de dupe worden van dit soort van oponthoud. Worden die de dupe van vertraging, dan heeft dat ook effect op de producten in de winkel. “Wij zijn landlords. Wij verhuren faciliteiten. Er wordt per maand betaald. Al is er geen werk, er zal wel betaald worden”, stelt Talea. Hij tracht hiermee aan te geven dat ondernemers in beginsel de havenkosten blijven betalen, al zouden douaneambtenaren het werk staken. “Als de douaneambtenaren niet werken, kunnen ondernemers en het groter publiek niet aan lading/pakketten komen. De ambtenaren wachten nu gerust op de volgende stappen van de minister.”

error: Kopiëren mag niet!