Gajadien: ‘Ondanks grote ramp in Suriname, president en ministers vrolijk op reis’

“Terwijl er een grote ramp is in Suriname, gaan de president en zijn ministers vrolijk op reis.” Zo reageert VHP-parlementariër en -ondervoorzitter Asis Gajadien over de manier waarop regeringsautoriteiten omgaan met de vermissing van 16 vissers. President Desi Bouterse is op bezoek in Brazilië. Met hem zijn ook afgereisd first lady Ingrid Bouterse-Waldring, minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, Ronni Benschop van Defensie, Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt & Visserij en Stuart Getrouw van Justitie en Politie. De delegatie wordt op 3 mei terugverwacht. Gajadien voert aan dat ‘het een nationale schande is hoe het regeringsteam deze reis niet heeft afgezegd om per direct een actieplan op te stellen om zeepiraterij aan te pakken’. Hij had in ieder geval verwacht dat de ministers van LVV en Juspol in het land zouden blijven om deze kwestie persoonlijk met de vissers en andere instanties te coördineren. “Alsof er niets aan de hand is in het land. Het lijkt erop alsof hen niet deert wat er gebeurt in het land, waardoor men een beleid voert dat niet gericht is op verbetering van de samenleving”, aldus de politicus.
Getrouw: Zoekactie gaat voort
Van de vier vissersboten die vrijdag zijn beroofd, zijn er maar vier bemanningsleden gevonden en teruggebracht aan land. Drie van hen hebben veel kapwonden en zijn opgenomen in het Academisch Ziekenhuis. Zestien vissers worden nog vermist. In tegenstelling tot het visserscollectief hebben de verschillende autoriteiten de moed niet opgegeven en duren de zoekacties voort. De kustwacht, de militairen en het Korps Politie Suriname zijn nog steeds aan het zoeken naar overlevenden met ondersteuning vanuit Frans-Guyana. Het staat volgens minister Getrouw vast dat de zoekacties tot het uiterste zullen worden uitgevoerd. Hij noemt verder ook het inzetten van een vliegtuig als onderdeel van de zoektocht. De bewindsman garandeert via een persbericht de nodige stappen, die ertoe moeten leiden dat vissers in het vervolg veiliger zijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!