Jogi: ‘Wangsabesari politiek onbetrouwbaar’

VHP-parlementariër Mahinder Jogi neemt geen blad voor zijn mond en voorspelt dat de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) problemen zal krijgen wanneer NSK-voorzitter Oesman Wangsabesari de opengevallen plaats van Stephen Tsang invult. “Voor mij is Wangsabesari onbetrouwbaar, aangezien hij tussen 2010 en 2015 getoond heeft zijn eigen weg te gaan. Dus ik kan enigszins begrijpen waarom NDP’ers hem niet lusten. Zijn prestaties waren tijdens de vorige zittingsperiode ook bijna nihil in het parlement”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De procedure van opvolging treedt in werking nadat Tsang daadwerkelijk zijn lidmaatschap van de volksvertegenwoordiging heeft beëindigd, waarna het Centraal Hoofdstembureau (CHS) de procedure van invulling kan inzetten. Wangsabesari heeft ondertussen aangegeven op het CHS te wachten, zodat hij kan bewilligen. Jogi brengt in herinnering dat Wangsabesari reeds in 1998 uit de KTPI wegliep om toen de NPLO op te richten, die nu niet meer bestaat. Uiteindelijk nam de partij van Willy Soemita hem terug, waarna Wangsabesari de KTPI na 2010 weer de rug toekeerde en op solotoer ging.
Opschuiving Wangsabesari in DNA deel politieke strategie Bouterse
Jogi voert aan dat hij wel ervan uitgaat dat NDP-voorzitter, tevens president, Desi Bouterse ervoor zal kiezen om de NSK-voorzitter in ’s landsvergaderzaal te laten opschuiven, omdat hiermee dan zijn politieke strategie compleet zal zijn. “Bouterse speelt een heel goed spel door Tsang minister te maken en hiermee een deel van de Chinese gemeenschap aan zijn zijde te krijgen. Tegelijkertijd heeft hij ruimte gecreëerd voor Wangsabesari, die ook een deel van de Javanen vertegenwoordigt”, benadrukt hij. Volgens de VHP’er is het geen geheim dat de politieke strategie van de NDP succesvol is geweest om andere traditionele politieke partijen met een Javaanse achtergrond als de KTPI, Pendawalima en Pertjajah Luhur in de afgelopen periode te misbruiken en te verzwakken. Met de presentatie van Wangsabesari wordt getracht om ‘de Javaanse tak van de NDP een beetje levenswater te geven’. “Dit bevestigt dat Bouterse niet bezig is de crisis te bezweren, maar bezig is met zijn politiek spel en kijkt naar 2020. Hij kijkt naar hoe hij mensen kan verdelen en de rest naar zich toe kan trekken om zoveel mogelijk zetelwinst te behalen”, aldus de VHP’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!