Voorzitter Williams: ‘80% in beslag genomen voertuigen was autowrak’

Met betrekking tot de kwestie van de verkoop van de in beslag genomen voertuigen van de politiepost Santo Dorp heeft Dagblad Suriname gesproken met de commissievoorzitter, inspecteur Marciano Williams. Hij bevestigt in opdracht van gewezen minister Ferdinand Welzijn, deze voertuigen te hebben geveild. Williams zegt dat 80% van die auto’s wrakken waren. Deze voertuigen zijn verkocht in opdracht van de minister en de gelden zijn gestort in de staatskas. De in beslag genomen goederen waren op het opslagterrein van Santo Dorp geplaatst, in afwachting van het verdere verloop van het strafproces.
Alles is geheel volgens de geldende regels geschied
Ook heeft Dagblad Suriname gesproken met ex-minister Welzijn over deze kwestie. Het gaat om voertuigen die langer dan 10 jaar geleden in beslag genomen waren en die opgeslagen waren te Santodorp. De situatie ter plekke vormde gevaar voor de veiligheid en gezondheid van personen in de directe omgeving. Onverlaten hadden ettelijke malen gepoogd het geheel daar in brand te steken, terwijl de voertuigen regelmatig werden gesloopt. Van sommige voertuigen waren slechts karkassen overgebleven. De gewezen minister Welzijn die met deze zaak werd geconfronteerd, heeft ettelijke brieven gericht naar het OM met het verzoek de zaken bespreekbaar te maken en een oplossing te zoeken. Ook werd verwezen naar verschillende wettelijke bepalingen en eveneens naar de manier waarop soortgelijke situaties in andere landen worden aangepakt. Zoals bij vele andere zaken dreigde ook deze kwestie op bureaucratische procedures te stuiten. Men scheen geen onderdeel te willen zijn van een oplossing, maar verkoos deel van het probleem te blijven, terwijl de dreiging en het gevaar rondom de opslagplaats te Santodorp steeds verder toenamen. Er is gekozen voor een praktische oplossing, waarbij eerst belanghebbenden in de gelegenheid waren gesteld hun voertuig eventueel op te halen. Zij waren daartoe behoorlijk opgeroepen. De zaken zijn om reden van transparantie en checks and balances nu door een commissie afgehandeld. De directeuren bij Juspol hebben volledige inzage gehad in het proces. De verkoop van de voertuigen is bij openbare inschrijving geschied. Deze bekendmaking heeft naar zeggen van Welzijn op 7 november 2017 plaatsgevonden en de oproeping van de belanghebbenden was op 16 maart 2018. De opbrengst van de verkoop is in staatskas gestort en is ter beschikking van de rechthebbende. Dit is geheel volgens de artikelen 102-104 van het Wetboek van Strafvordering geschied. Ook is rekening gehouden met de wettelijke bepalingen betreffende de openbare orde en veiligheid van personen. De gewezen minister die zelf jurist is en jarenlang docent is geweest in het vak Strafrecht en Strafprocesrecht geeft aan dat zaken voor wat hem betreft geheel volgens de geldende regels zijn geschied.
Ook is in het proces rekening gehouden met zowel de belangen van de rechthebbenden c.q. belanghebbenden en het algemeen belang. Het algemeen belang is hierbij doorslaggevend geweest. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat personen zich na 10 jaar nog zullen aanmelden is van elk voertuig een dossier opgemaakt, waarin foto’s en de getaxeerde waarde terug te vinden is. Belanghebbenden hebben te allen tijde de gelegenheid om zich te wenden tot de voorzitter van de commissie inspecteur Williams voor informatie, zegt de gewezen bewindsman.
In een eerdere reactie heeft het hoofd van Speciale Diensten, commissaris Alimoedien Nasrullah, tevens voorzitter van de commissie, die gaat over veilingen van goederen die in beslag genomen zijn ter handhaving van de openbare orde, gezegd dat de veiling gehouden door Williams een ander soort inbeslagname betreft namelijk de wetmatige inbeslagname op basis van het Wetboek van Strafvordering. In dit specifiek geval is er een vereiste van verbeurdverklaring zegt Nasrullah. De goederen moeten verbeurd verklaard worden door de kantonrechter of door het Openbaar Ministerie bij Economische Delicten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!