OBS geeft nieuwe minister OWT&C ruimte om orde op zaken te stellen

De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) heeft besloten om de nieuwe minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Patrick Pengel, tot uiterlijk 27 april 2018 de ruimte te bieden om orde op zaken te stellen. Dit betekent dat er tot die tijd geen werkneerlegging zal plaatsvinden van het schoolvervoer en NVB-vervoer. Dit bevestigt Kenneth Themen, voorzitter van OBS, tegenover Dagblad Suriname. “Wij hebben een goed gesprek gehad met minister Pengel. We hebben duidelijk gemerkt dat deze minister niet zomaar beloftes maakt.” Uit het onderhoud tussen Pengel en het OBS-bestuur is gebleken dat er reeds een missive was uitgegeven vanaf augustus 2017 voor een loonsverhoging van 25%. Themen beklemtoont dat hij hiervan niet op de hoogte was. “In juli 2017 hebben wij echter een akkoord gesloten met de ex-minister Jerry Miranda, aangezien hij belast was met de onderhandeling. Dit heeft geresulteerd in een principeovereenkomst met een loonsverhoging van 40% terugwerkend naar mei 2016.”
De onderhandelingen over een verbetering van de financiële positie van de OBS-leden is overigens sinds het jaar 2015 gaande. “Onze tarieven dateren van 2012 welke nooit zijn aangepast.” Miranda had aan OBS voorgehouden dat er een raadsvoorstel zou komen op 20 maart 2018. Ook dit is uitgebleven. “Pengel had hierover geen informatie. Hij heeft daarom tot 27 april 2018 de tijd gevraagd om een uitspraak te kunnen doen over de uitvoering van onze principeovereenkomst.” Deze overeenkomst behelst nog tal van zaken die nog uitgevoerd moeten worden, zoals een maandelijkse overmaking in plaats van per kwartaal voor de dienstverleners van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB). Bij het schoolvervoer dient de betaling eveneens per maand te geschieden, uiterlijk in de eerste week van de daaropvolgende maand. “Maar toch wordt deze termijn niet in acht genomen. Zo zijn de schoolvervoerders pas op woensdag uitbetaald. De NVB-vervoerders hebben inmiddels over 3 maanden hun 25% verhoging ontvangen alsook het regulier salaris van december, januari en februari. Die van februari is gisteren uitbetaald.” Alhoewel de overmaking reeds heeft plaatsgevonden, beschikken niet alle OBS-leden over hun bezoldiging. De lokale verwerking neemt namelijk 2 tot 3 werkdagen in beslag.
Op 27 april aanstaande zal OBS eveneens een definitief besluit nemen over de principeovereenkomst. OBS is nogal optimistisch hierover. Onlangs heeft de onderwijsminister Lilian Ferrier namelijk meegedeeld dat er binnen het schoolvervoer geen stakingen meer zullen voorkomen. “Dit is voor ons een bewijs dat de minister ervoor zal zorgen dat de boot- en bushouders hun geld op tijd zullen ontvangen. Wij blijven met Pengel in constant overleg om alles te kunnen monitoren. We rekenen erop dat zaken hun beslag zullen krijgen”, aldus Themen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!