Hoefdraad: “China is Suriname’s grootste ontwikkelingspartner”

Gillmore Hoefdraad
Gillmore Hoefdraad
“Voor Suriname is momenteel de diversificatie van de economie belangrijk.” Dit vertelde minister Gillmore Hoefdraad gisteren aan een Chinese delegatie op een oriëntatie-conferentie. Het doel van de regering, vertelde Hoefdraad, is om te werken richting duurzaam economische groei, vermindering van armoede, creëren van werkgelegenheid en productie. “China is Suriname‘s grootste ontwikkelingspartner. Over de afgelopen 40 jaren heeft Suriname mogen genieten van leningen, technische ondersteuning en grants vanuit China. Er is veel om op te noemen: huisvesting, upgrading van wegen, upgrading van militairen en politie, Wanica hospitaal, etc.”, stelt Hoefdraad.
Hoefdraad heeft de Chinese delegatie ook een macro-economisch beeld gegeven bij deze bijeenkomst. Hij sprak over de inkomsten van de overheid, die met bijkans een derde deel in 3 jaren zou zijn teruggevallen. “De inkomsten uit de mijnbouwsector waren gegaan naar 10%. De response op deze macro-economische schok begon in augustus 2015, met een scherpe inkrimping van overheidsuitgaven”, vertelde de bewindsman. Op het wisselkoersenfront heeft de overheid in 2016 een shift aangekondigd naar flexibele wisselkoersen. Dat heeft volgens Hoefdraad geleid tot een stabiele wisselkoers en verdwijning van de parallelmarkt (in september 2016). Een ander resultaat volgens Hoefdraad is de afname van de inflatiecijfers in Suriname.
De inkomsten van de overheid stabiliseerden naar Hoefdraad zijn kennis rond 16,6% van het BBP, terwijl de uitgaven werd gedrukt naar 23% van het BBP. Uiteindelijk kwam de minister op het punt duidelijk te maken dat de overheid zich richt op het verhogen van fiscaal inkomen uit niet-mijnbouw-sectoren. Hierbij sprak hij ook van het excluderen van toekomstige commodity prijsschokken die de Surinaamse economie kunnen schaden. Daarnaast wenst de regering ook te werken aan de snelheid waarmee er gereageerd kan worden op schokken op de economie. Om zaken verder op rail te krijgen, ziet Hoefdraad investeringen/ondersteuning vanuit China nog ook een goede rol spelen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!