AZP-directeur heeft hoge verwachtingen van minister Elias

Claudia Marica-Redan, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), heeft hele hoge verwachtingen van de kersverse minister van Volksgezondheid, Antoine Elias. “De minister stapt in een rijdende trein, dus hij zal het niet gemakkelijk hebben. Desondanks zijn wij ervan overtuigd dat hij het wel zal aankunnen, omdat hij van de sector komt en de meeste problemen kent. Wij weten daarom dat hij alles zal verzetten om te komen tot de nodige oplossingen die van belang zijn voor de gezondheidssector”, zegt de AZP-directeur aan Dagblad Suriname. Marica-Redan benadrukt dat het voor haar belangrijk is dat nu geconcentreerd zal worden op een structurele oplossing voor de problemen binnen de totale gezondheidssector, terwijl ook serieus moet worden gekeken naar hoe gezond de samenleving is. “Het heeft geen zin meer om ad hoc besluiten te nemen en op basis daarvan te zeggen dat het probleem is opgelost. Dat zorgt allemaal alleen voor verdere problemen binnen de zorgsector. Wij beseffen ook onvoldoende dat als wij naar een ziekenhuis komen, wij op een gegeven moment genezen moeten worden. Uiteindelijk begint gezondheidszorg bij de persoon zelf. Als burger moet een ieder daarmee rekening houden, dus ik reken erop dat hier beleid op losgelaten zal worden”, aldus Marica-Redan.
Mensen komen steeds zieker ziekenhuizen binnen
Vervolgens verwacht Marica-Redan daarom dat de kersverse minister niet alleen aandacht aan de tweede- en derdelijnszorg, waar de ziekenhuizen functioneren, zal besteden, maar ook de eerstelijnszorg. “Tweedelijnszorg is heel dure zorg en wij moeten dat niet onderschatten. Als wij kijken naar de mensen die de ziekenhuizen binnenkomen, dan zien wij dat de mensen steeds zieker het ziekenhuis binnenkomen. Dat betekent dat er veel mankementen zijn binnen de eerstelijnszorg. Mensen moeten makkelijker naar een huisarts kunnen gaan en ze moeten beseffen dat zij moeten gaan. Aan de andere kant moeten zij zelf ook bijdragen aan hun eigen gezondheid door op hun voeding te letten. Dan zorg je zelf ervoor dat de kosten van de tweede- en derdelijnszorg op gegeven moment wel gematigd wordt de komende jaren.”
Werkelijke kosten berekenen
De ziekenhuisdirecteur benadrukt dat het vooral belangrijk is te werken met realiseerbare plannen om de zorg te kunnen financieren. Dit is waarom zij de plannen van toenmalige Volksgezondheid-minister Patrick Pengel grotendeels ook ondersteunt. Pengel had in december te kennen gegeven serieus te kijken naar de heffing van zogenaamde ‘sin tax’ op genotsmiddelen als tabak, alcohol en suikerhoudende draken, waardoor een fonds voor grote uitgaven binnen de zorgsector kan worden opgetopt. “Nu weten wij dat de ziekenhuizen in survival-mode zitten. Dus je zult nu acuut de financiële problemen moeten oplossen. Vervolgens zal je efficientiemaatregelen doorvoeren, waarna op de laatste plaats de financiering van de totale sector komt. Hoe wil je dat financieren als land? Wij kennen nu een premiestelsel en vervolgens moeten wij op gegeven moment goed gaan rekenen wat die gezondheidssector ons daadwerkelijk kost. Dit moet niet gebaseerd zijn op wat wij nu uitgeven aan de sector.” Volgens Marica-Redan heeft de overheid zich in de afgelopen periode juist gefocust op het uitgeven. “Een ieder denkt dat wij teveel geld uitgeven, dus het moet anders. Wij moeten rekening houden dat bij elke intrede, zoals wij dat gedaan hebben in 2013 bij de Zorgwet, je altijd op gegeven moment een toename zal hebben van kosten. Waarom? Mensen gaan meer consumeren, want uiteindelijk creëer je toegang tot een bepaalde zorg. We moeten gaan beseffen dat als wij een cola drinken er daarop een belasting is dat teruggaat naar de pot van de gezondheidszorg. Dat zijn allemaal zaken die uitgewerkt moeten worden. Voor nu is het van belang dat wij uit het moeilijk vaarwater komen”, aldus de AZP-directeur.
FR

error: Kopiëren mag niet!