Parlement kampt met quorumprobleem

Nadat de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) op 27 maart door een zogenaamde ministersstaking geen voortgang kon vinden, bleek het hoogste college van staat dinsdag te kampen met een quorumprobleem. Slechts 23 assembleeleden, waaronder ook Cleon Consalves Jardin de Ponte (Palu), hadden de presentielijst getekend. Om rechtmatig te kunnen vergaderen, zijn minstens 26 leden nodig. Volgens VHP-assembleelid Mahinder Jogi was de oppositie wel in de zaal aanwezig, maar had de presentielijst niet getekend, omdat het opbrengen van quorum primair een aangelegenheid is van de coalitiefracties. “Dat is een politiek instrument waarmee op zijn minst de sterkte en eenheid van de coalitie wordt gemeten. Wij van de oppositie hebben meerdere keren meegewerkt aan quorum, maar wij gaan niet elke keer meewerken”, zegt Jogi in een reactie aan Dagblad Suriname. De VHP’er voert aan dat met de afwezigheid van 7 coalitieparlementariërs de zwakte binnen de regeringscoalitie duidelijk naar voren is gekomen. Vooral na 27 maart toen de vergadering geen voortgang kon vinden, had hij beter verwacht. De openbare bijeenkomst werd geopend door waarnemend DNA-voorzitter Melvin Bouva. Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons is op dienstreis.
Geen voordeel in samenwerking met Equatoriaal Guinee
Jogi benadrukt dat naast het quorumstandpunt, de oppositie ook andere bezwaren heeft. Zo wensen de oppositiefracties inspraak in het vaststellen van de vergaderagenda. Op de agenda van gisteren stond de ‘Behandeling van de ontwerpwet houdende goedkeuring van de Raamovereenkomst voor Economische, Wetenschappelijke, Technische en Culturele Samenwerking tussen de Regering van de Republiek Suriname en de Regering van de Republiek Equatoriaal Guinee’. “Het vaststellen van de agenda is een aangelegenheid van de parlementsvoorzitter, maar wij leven niet meer in de middeleeuwen. Dus overleg bij de samenstelling van de agenda is gewenst. Ten tweede gaf het onderwerp op de agenda ook weinig aanleiding om quorum te verlenen, omdat met deze samenwerking tussen de twee landen wij het Surinaams belang niet zien. Op welke wijze zal inhoud worden gegeven aan die samenwerking? Equatoriaal Guinee, waar het waarborgen van mensenrechten discutabel is, is tegenwoordig ook een heel arm land waar een kleine elite van alle natuurlijke hulpbronnen geniet. De zoon van de president van Equatoriaal Guinee is internationaal ook aangeduid als crimineel. In ons handelen moeten wij daarom ook de geest van de Surinaamse grondwet meenemen”, aldus de politicus
Introductie nieuwe ministers niet rechtsgeldig
Bouva, die aangaf dat de resoluties van de nieuwe ministers ook binnengekomen waren, gaf vicepresident Ashwin Adhin de gelegenheid om de aanwezige 4 van de 6 nieuwe ministers te introduceren. Adhin stelde de ministers Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme), Patrick Pengel (Openbare Werken, Transport en Communicatie), Lalinie Gopal (Sport en Jeugdzaken) en Lilian Ferrier (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) voor. In een volgende vergadering, wanneer ook de ministers Stuart Getrouw (Justitie en Politie) en Antoine Elias (Volksgezondheid) aanwezig zijn, zullen zij zichzelf introduceren. De oppositieleden die in de zaal waren, maar de presentielijst niet getekend hadden, maakten hier bezwaar tegen buiten de microfoon. Zij voerden aan dat de vergadering niet rechtsgeldig is omdat er geen quorum is. Jogi benadrukt dat door het gebrek aan quorum slechts een bijeenkomst geopend was, waar de DNA-voorzitter mededelingen mocht doen. Hij ziet de introductie van de bewindslieden ook niet als rechtsgeldig. Donderdag zal normaal worden vergaderd. Op de agenda staat dan de verhoogde heffing op import van kip- en kipdelen. Jogi is hier lid van de commissie van rapporteurs.
FR

error: Kopiëren mag niet!