Ministersteam compleet

Frontfoto 1Met de beëdiging van Antoine Alias tot minister van Volksgezondheid is het ministersteam van president Desi Bouterse compleet. “Wij gaan niet meer plannen, maar uitvoeren”, zei de nieuwbakken minister op vragen van journalisten. Als ex-directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC) in het district Nickerie benadrukte de bewindsman de problemen binnen de zorg goed te kennen en zelf geen zodanige problemen te verwachten indien zaken goed worden aangepakt. Elias voerde aan dat zijn successen bij het MMC te danken zijn aan ‘teamwork’. Dat is volgens hem de basis voor een goed draaiende organisatie. “De positieve wind die wij daar in klein verband in het westen hebben gezet, gaan wij proberen in groot verband te zetten. Wij hebben samen met de schoonmaaksters, vuilnismannen, Nederlandse specialisten, Cubaanse specialisten, secretariaat en alle anderen daar tot een modern medisch centrum gemaakt. Natuurlijk begrijp ik dat volksgezondheid veel meer dan dat is, maar met een goed team op Volksgezondheid zullen wij de komende 2 jaren een perfecte job doen”, benadrukte de minister.
Verhoging ligdagtarieven ziekenhuizen gevoelig punt
Hoewel het gebrek aan financiën een grote strop de afgelopen 2½ jaar is geweest, vindt Elias dat in sommige gevallen innovatieve ideeën in ieder geval vele kleine problemen op een goede manier kunnen worden begeleid. Als lid van de Nationale Ziekenhuisraad heeft Elias ook steeds aangedrongen op verhoging van de ligdagtarieven. Echter de verhoging van ligdagtarieven van de ziekenhuizen blijft voor hem een gevoelig punt. “Ga je de bevolking dan belasten met een peperduur gezondheidssysteem? We hebben goede specialisten in het land. Wij kunnen bijvoorbeeld aan gezondheidstoerisme gaan doen. Precies als het in de supermarkt gaat, gaat niemand je zonder geld in de zorgsector helpen. Iedereen moet zijn deel van de koek krijgen, dan zal het heel rustig zijn”, stelde de minister. In de loop van de week zal hij nog besprekingen hierover met alle ziekenhuisdirecteuren voeren. Ook met de directeur van het Staatsziekenfonds (SZF) zal binnenkort een onderhoud komen. In samenspraak met de president zal het SZF dan in goede banen worden geleid.
President: ‘Invulling geven aan basis sociaal contract met gemeenschap’
President Bouterse die benadrukte dat zijn regeerteam nu compleet is, wenste Elias veel sterkte toe met zijn nieuwe job. Volgens het staatshoofd is er een basis sociaal contract getekend met de gemeenschap, waardoor Elias inhoud moet geven aan wat beloofd is aan het volk. Hij merkte op dat veel geld wordt uitgegeven aan volksgezondheid, maar de zorg kan beter. “Het is geen gemakkelijke taak, want het is soms een heel ondankbare job”, benadrukte de president.
Specialisten moeten krijgen waar zij recht op hebben
Elias benadrukte goed te kijken naar de problemen die meerdere malen door de medische specialisten zijn aangekaart. Hij gaat ervan uit dat een ieder betaald moet worden voor geleverde diensten. “Waar zij betaald moeten worden, zullen ze hun deel van de koek zeker krijgen. Ze hebben er recht op, want ze zijn een belangrijk onderdeel”, aldus de minister. Elias volgt Patrick Pengel op die nu de scepter zwaait op Openbare Werken, Transport en Communicatie. De overige nieuwe ministers zijn: Stuart Getrouw (Juspol), Lalinie Gopal (S&J), Lillian Ferrier (Minowc), Stephen Tsang (HI&T) en Lekhram Soerdjan (LVV). Zij zijn reeds op 4 april beëdigd.
FR

error: Kopiëren mag niet!